Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ekipa Provjerenog otkriva kako se orijentacija može izvježbati i o čemu ona ovisi.


Muškarcima je gotovo pitanje časti znati gdje se točno nalaze. Jer istraživanja kažu: oni se bolje snalaze u prostoru od žena. Novinarka Provjernog uzela je kartu u ruke kako bi testirala tu tvrdnju i to – orijentacijskim hodanjem. Njezin protivnik bio je Marko, a zadatak je bio u što kraćem vremenu stići do cilja prolazeći pri tome sve kontrolne točke.

Vezani članci Tito Gubić Ivana Zdravka Josipa Radoš i Ema Branica - 1 Bizarnije ne može: Križevi, vibratori i kipovi Gospe u kući u kojoj je boravio notorni Tito Gubić. Obitelj njegove žrtve još uvijek ne može do tijela Ljubica - 6 Na pažnju i dobrotu nije navikla, a onda su Ljubici ljudi pokazali kakva srca imaju: "U nekom trenutku pomisliš da više nema dobrih ljudi, ali ima ih"

Ako vam je orijentacija u prostoru slaba točka, bitno je znati da je možete popraviti! To je moguće već nakon deset dana intenzivnog igranja video igara, kako su pokazala istraživanja. ''Centar za prostornu orijentaciju nalazi se u dijelu mozga koji se naziva hipokampus, a guste neuronske veze među različitim dijelovima mozga omogućuju nam da se snalazimo u prostoru'', objasnio je psiholog dr. Breintenfeld.

Traženje adrese je jedna strana priče, a davanje uputa nekome tko adresu traži već je sasvim drugi problem, naročito ako poznajete put o kojem govorite. Zbog toga je, smatraju psiholozi, davanje razumljivih i preciznih uputa nimalo lagana zadaća. Jer poznavanje strana svijeta i orijentacija što je lijevo, a što desno nisu vještine koje su nam prirođene, već smo ih naučili.

Tko je pobijedio u orijentacijskom hodanju i zašto su muškarci došli na glas snalažljivijeg spola - pogledajte večeras u Provjerenom u 22:05!
 

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite PROVJERENO putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.