Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Osim što na sve načine pokušava uštedjeti, država pokušava ojačati srednje i malo poduzetništvo.


Ministarstvo poduzetništva i obrta objavilo je natječaj za dodjelu bespovratnih 255 milijuna kuna iz EU fondova koji traje do 21. veljače. Kako bi se novac povukao, odabranim poduzetnicima besplatno pomažu stručnjaci ministarstva.

Vezani članci Slika nije dostupna Dodijeljeno više od 71 milijun kuna za projekte malih i srednjih tvrtki Slika nije dostupna Najinovativniji poduzetnici podijelit će 4 milijuna kuna

Osim po poticajima, resorni ministar Gordan Maras u javnosti se ističe i političkim sukobima na nekoliko frontova - zadnji u nizu Marasovih poteza koji je pokrenuo lavinu je zahtjev za nadzorom u HBOR-u koji se pretvorio u aferu s Linićevim pomoćnikom Šegonom.

Samoborska tvrtka za proizvodnju opreme za klimatizaciju jedna je od brojnih koje žele do europskog novca. U pripremi dokumentacije pomaže im stručnjak Ministarstva poduzetništva. 'Zbog složenosti svih tih procedura koje se zahtijevaju, naravno da nam pomoć iskusnih stručnjaka u tome jako pomaže', rekao je Tomislav Cikač, direktor tvrtke 'Proklima'.

Sa zahtjevom i opsežnom dokumentacijom bori se i obitelj Krnčević. Od Unije će pokušati dobiti 12 milijuna kuna za povećanje i poboljšanje svog obiteljskog Hotela. 'Budući da se prvi put susrećemo s projektima iz fondova Europske unije i nemamo iskustva u tome, pomoć ministarstva poduzetništva i obrta kroz konzultante je vrlo važna i neophodna', kaže Ivica Krnčević, vlasnik hotela.

'Da imam svoju tvrtku nikada ne bih tražio kredit od HBOR-a'

Prošle godine Ministarstvo je preko poduzetničkog impulsa malim i srednjim poduzetnicima podijelilo više od 700 milijuna kuna, ali ministar Maras ističe se i po političkim sukobima.

Smanjivanje visine članarine u Komori i nova pravila doveli su do sukoba s obrtničkom komorom koja je zatražila ocjenu ustavnosti zakona. '2.000 obrta je manje, mi imamo situaciju da se otvori 15 tisuća obrta, a zatvori se 17. Kada vam netko promjeni pravila igre dva puta u jednoj godini to ne može dati dobre rezultate', rekao je još u prosincu Dragutin Ranogajec, predsjednik HOK-a.

Nakon što je poslao inspekciju u HBOR, od kojeg je kredit dobio pomoćnik ministra financija Šegon, počeli su navodi kako pokušava srušiti ministra Linića. 'Radi se o našem sukobu koji ne bi komentirao jer nije potreban u poslovima koje obavljamo', kaže Linić. 'Ja nisam u sukobu sa ministrom Linićem, ali je činjenica da mi imamo ponekad neka druga stajališta', rekao je Maras.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju