Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bespovratni milijuni

Evo kako država jača srednje i malo poduzetništvo

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Osim što na sve načine pokušava uštedjeti, država pokušava ojačati srednje i malo poduzetništvo.

Ministarstvo poduzetništva i obrta objavilo je natječaj za dodjelu bespovratnih 255 milijuna kuna iz EU fondova koji traje do 21. veljače. Kako bi se novac povukao, odabranim poduzetnicima besplatno pomažu stručnjaci ministarstva.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Bespovratna sredstva Vlada daje 40 milijuna kuna, zainteresirani gotovo nema?! Slika nije dostupna Poduzetnički impuls mjera B1 Dodijeljeno više od 71 milijun kuna za projekte malih i srednjih tvrtki

Osim po poticajima, resorni ministar Gordan Maras u javnosti se ističe i političkim sukobima na nekoliko frontova - zadnji u nizu Marasovih poteza koji je pokrenuo lavinu je zahtjev za nadzorom u HBOR-u koji se pretvorio u aferu s Linićevim pomoćnikom Šegonom.

Samoborska tvrtka za proizvodnju opreme za klimatizaciju jedna je od brojnih koje žele do europskog novca. U pripremi dokumentacije pomaže im stručnjak Ministarstva poduzetništva. 'Zbog složenosti svih tih procedura koje se zahtijevaju, naravno da nam pomoć iskusnih stručnjaka u tome jako pomaže', rekao je Tomislav Cikač, direktor tvrtke 'Proklima'.

Sa zahtjevom i opsežnom dokumentacijom bori se i obitelj Krnčević. Od Unije će pokušati dobiti 12 milijuna kuna za povećanje i poboljšanje svog obiteljskog Hotela. 'Budući da se prvi put susrećemo s projektima iz fondova Europske unije i nemamo iskustva u tome, pomoć ministarstva poduzetništva i obrta kroz konzultante je vrlo važna i neophodna', kaže Ivica Krnčević, vlasnik hotela.

'Da imam svoju tvrtku nikada ne bih tražio kredit od HBOR-a'

Prošle godine Ministarstvo je preko poduzetničkog impulsa malim i srednjim poduzetnicima podijelilo više od 700 milijuna kuna, ali ministar Maras ističe se i po političkim sukobima.

Smanjivanje visine članarine u Komori i nova pravila doveli su do sukoba s obrtničkom komorom koja je zatražila ocjenu ustavnosti zakona. '2.000 obrta je manje, mi imamo situaciju da se otvori 15 tisuća obrta, a zatvori se 17. Kada vam netko promjeni pravila igre dva puta u jednoj godini to ne može dati dobre rezultate', rekao je još u prosincu Dragutin Ranogajec, predsjednik HOK-a.

Nakon što je poslao inspekciju u HBOR, od kojeg je kredit dobio pomoćnik ministra financija Šegon, počeli su navodi kako pokušava srušiti ministra Linića. 'Radi se o našem sukobu koji ne bi komentirao jer nije potreban u poslovima koje obavljamo', kaže Linić. 'Ja nisam u sukobu sa ministrom Linićem, ali je činjenica da mi imamo ponekad neka druga stajališta', rekao je Maras.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene