U Tunisu se trenutno nalazi 70-ak Hrvata. Od poslijepodneva traje plan kako evakuirati zasad 7 hrvatskih turista koji se iz Tunisa žele vratiti u domovinu.


Plan evakuacije dužna je organizirati turistička agencija, ali se i ova akcija provodi u suradnji s Ministarstvom vanjskih poslova.

Vezani članci Eksplozija u Tunisu - 4 Eksplozija kod američke ambasade u Tunisu, raznio se bombaš samoubojica: "Izbjegavajte ovo područje!" Ilustracija: Grgo Jelavic/PIXSELL Po više od 400 Britanaca koji su u Split došli u aranžmanu propalog Thomas Cooka stigli zamjenski avioni, još 190 putnika čeka u Dubrovniku

Prije otprilike sat vremena donesena je konačna odluka - sedmero turista, od 60-ak njih, želi se odmah vratiti u Hrvatsku. S obzirom na to da su smješteni u različitim hotelima, a 24 ih je bilo u turističkoj zoni u kojoj se dogodio napad, cijeli dan trajali su razgovori s organizatorima putovanja sa svakim od njih, da se ustanovi koji je to definitivan broj onih koji se žele što prije vratiti.

IZLAZE DETALJI MASAKRA NA PLAŽI, OBJAVLJENA JE FOTOGRAFIJA NAPADAČA 'Smijao se i šalio dok je birao koga će ubiti'

Putovanje u Tunis bilo je organizirano tako da se turisti prevezu do Ljubljane, pa onda charterom lete u Tunis. Budući da to nisu redovite linije i plan je bio da se svi vraćaju iduće srijede, dakle tek za četiri dana, u ovoj izvanrednoj situaciji agencija je odlučila iskoristiti slobodna mjesta na redovitim linijama najbližih gradova u susjednim državama, pa će im osigurati let do, primjerice, Beča ili Venecije, odakle će im organizirati prijevoz do Hrvatske. Kako doznajemo, ovih sedmero vraća se letom sutra ujutro.

Većina, dakle više od 50 ljudi, odlučila je ostati, ne odustati od svojeg ljetovanja u Tunisu. Kako kažu u agenciji, i ovi koji su bili smješteni u hotelima uz mjesto napada, nisu htjeli premještaj u drugi hotel. Čini se da oni ne strahuju da će im se nešto loše dogoditi.

Kako nam je rekao turisticki vodič koji je danas s 10 turista otišao na izlet u Saharu, sve je mirno, vrlo je jako policijsko osiguranje, osobito prilazima turističkim zonama, pregledava se svako vozilo, svaka osoba, izleti nisu zabranjeni, pa većina njih, prema svemu sudeći, želi vidjeti turističku ponudu Tunisa i ostati prema planu do srijede, uz nadu da neće biti novih incidenata.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook