Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Pravi horor'

IZLAZE DETALJI MASAKRA NA PLAŽI, OBJAVLJENA JE FOTOGRAFIJA NAPADAČA 'Smijao se i šalio dok je birao koga će ubiti'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Islamska država preuzela je odgovornost za napad u petak u tuniskom hotelu u kojem je poginulo 38 osoba, većinom Britanaca, a koji je izveo muškarac s oružjem skrivenim u suncobranu, prenose agencije.

Preplašeni turisti panično su bježali i pokušali pronaći zaklon pošto se začula pucnjava u resortu hotela Riu Imperial Marhaba nedaleko od Suse, 140 km južno od glavnog grada Tunisa, rekli su očevici i dužnosnici. Prije nego ga je ubila policija, napadač je mirno pucao iz vatrenog oružja i pritom ubio gotovo četrdeset ljudi. Tijela nekolicine ubijenih turista nalaze se na plaži prekrivena ručnicima, a na stubama koje vode do hotela vide se tragovi krvi.

Pročitajte i ovo Bombardirana zgrada u Harkovu Noćni napad Rusi raketirali Harkov, ubijen 12-godišnji dječak: "Teror nad gradom postaje sve gnusniji" Pomahnitali medvjed u Slovačkoj, ilustracija Harao ulicama grada Slovačke vlasti podigle dronove kako bi ubile pomahnitalog medvjeda: Ozlijedio je 10-godišnju djevojčicu i još četvero ljudi

'Ovo je uvijek bilo sigurno mjesto, ali danas je bio pravi horor', rekao je jedan irski turist za Reuters. '(Napadač) je počeo pucati na plaži, zatim je krenuo prema lobiju hotela, hladnokrvno ubijajući', dodao je turist opisujući napad koji je izveden tijekom svetom muslimanskog mjeseca ramazana.

O TRENUCIMA STRAVE 'Zgrabili smo djecu, svi su masovno počeli bježati s plaže'

KRVAVI DAN U TUNISU 'Ovo je jasna poruka'

Svjedoci strašne tragedije tvrde kako se napadač smijao dok je pucao iz svog oružja, koje je na plažu unio skriveno u suncobranu. Meta su mu bili turisti, i to posebno britanski, belgijski, irski i oni francuski.

'Smijao se i šalio, kao da je to što radi posve normalno', izjavio je jedan svjedok masakra. 'Birao je koga će ubiti. Nekima je rekao da se maknu, a cilj su mu bili Britanci i Francuzi'.

Odgovornost za napad preuzeo ISIS

Taj napad, najgori u nedavnoj povijesti Tunisa, pogađa zemlju koja doživljava rast džihadističke prijetnje nakon revolucije 2011. Do njega dolazi tri mjeseca nakon krvavog napada na muzej Bardo u gradu Tunisu u kojemu su poginule 22 osobe među kojima 21 turist. I za taj je napad odgovornost preuzeo IS te njime zadao udarac vitalnom sektoru turizma.

Hrvatsko ministarstvo vanjskih i europskih poslova je, prema dosad dostupnim službenim informacijama iz Tunisa, izvijestilo da među poginulima i ranjenima nema Hrvata. U Tunisu boravi 77 hrvatskih državljana u pet mjesta i svi su dobro i na sigurnom, a prema riječima direktora hotela u kojem je izvršen napad, među gostima hotela nije bilo hrvatskih državljana, doznaje Hina.

Stotine stranih turista odvezeno je u noći s petka na subotu autobusima u zračnu luku Enfidha, na pola puta između Tunisa i Suse, kako bi ih se evakuiralo iz Tunisa.

Najavljeno je 13 letova iz te zračne luke tijekom noći, posebice u pravcu Londona, Manchestera, Amsterdama, Bruxellesa i Sankt Peterburga.

ISIS je na društvenim mrežama objavio fotografiju napadača u Tunisu. To je Aby Yahya al-Qayrawani, 23-godišnjak čije je neislamističko ime Seifeddine Rezgui.

Priopćenje džihadista na Twitteru navodi da je "vojnik kalifata uspio izvršiti zadatak" usmrtivši gotovo 40 osoba "među kojima većinu državljana savezničkih zemalja koje se bore protiv države kalifata", govoreći o međunarodnoj koaliciji koja bombardira položaje IS-a u Iraku i Siriji.

Crni petak u svijetu

Do napada dolazi istog dana - u petak, kad je izvršen napad za koji je odgovornost preuzeo IS u Kuvajtu, u kojemu je ubijeno 27 osoba, te napad s odrubljivanjem glave muškarca u Francuskoj.

Američki State Department objavio je kako zasad nema dokaza da su teroristički napadi u Francuskoj, Tunisu i Kuvajtu bili koordinirani. Glasnogovornik John Kirby rekao je da se napadi još istražuju, ali nema "naznaka da su na taktičkoj razini bili koordinirani". "Očito je riječ o terorističkim napadima", rekao je Kirby novinarima.

Bilanca napada na hotel Riu Imperial Marhaba u Port el Kantaouiju, 140 km južno od Tunisa te blizu grada Suse, govori o 38 mrtvih, "većinom" Britanaca, po premijeru Habibu Esidu, prenosi agencija AFP.

"Među mrtvima većina je britanskog podrijetla, a potom dolaze Nijemci, Belgijanci i Francuzi", kazao je Esid na noćnoj konferenciji za tisak.

U prvom trenutku vlasti su iznijele podatak od 39 mrtvih ali jedno tijelo je bilo ono napadača, objasnilo je ministarstvo zdravstva.

Točna lista nacionalnosti još nije utvrđena jer je većina žrtava bila u kupaćim kostimima u trenutku napada te nije imala dokumente pri sebi.

Najmanje pet Britanaca i jedna Irkinja nalaze se među ubijenim strancima, rekle su vlasti njihovih zemalja.

Ranjeno je još 36 osoba, najviše državljani Velike Britanije, Belgije, Njemačke i Norveške.

Po vlastima, počinitelj napada zove se Seifeddine Rezgui, mladi Tunižanin rođen 1992., podrijetlom iz Gaafoura, na sjeverozapadu, ali student u Kairouanu.

Bio je nepoznat policijskim službama i zasad se vjeruje da je djelovao sam, po državnom tajniku za sigurnosne poslove Rafiku Chellyju. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene