Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Eutanazija 3.600 svinja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodnoga gospodarstva izvijestilo je da će se u ponedjeljak zbog svinjske kuge usmrtiti 3600 svinja, što će biti dosad najveća ovogodišnja eutanazija svinja u Hrvatskoj.

U subotu se svinjska kuga pojavila u Osječko-baranjskoj županiji na farmi IPK "Prkos-Lipovača", između Dalja i Erduta.

Pročitajte i ovo Ilustracija alarmantna situacija Udruga svinjogojaca prozvala Vladu: "Ovakvo stanje prijeti uništenju svinjogojstva u Slavoniji i Hrvatskoj" Državni inspektorat, ilustracija - 1 Mora usmrtiti 50 tisuća kokoši Salmonela ponovno na farmi kod Ivanić-Grada, vlasnik tvrdi da mu podmeću: "Protiv mene se urotila konkurencija"

Glasnogovornik Ministarstva Mladen Pavić rekao je na konferenciji za novinare kako su, nakon prvih naznaka u četvrtak, jučer potvrđene sumnje na klasičnu svinjsku kugu te da je u međuvremenu uginulo stotinjak svinja, a 3.600 bit će usmrćeno u ponedjeljak.

Dodao je kako nisu utvrđeni propusti u radu koji bi mogli uzrokovati unos virusa te da je riječ o farmi sa zatvorenim sustavom hrane, gdje u krugu od četiri kilometra nema naselja ni drugih životinja.

Kao jedina mogućnost unosa virusa u uzgoj uzima se u obzir 29. rujna, kada su šestorica električara s područja Borova, u
Vukovarsko-srijemskoj županiji, gdje je već evidentirana svinjska kuga, na farmi obavljala električarske radove, rekao je Pavić, dodajući kako je riječ o farmi s visokim tehnološkim stupnjem uzgoja i svim sigurnosnim mjerama.

Napomenuo je da je za eutanaziju "angažirano 40-ak osoba te potrebna mehanizacija i prijevoz do kafilerije u Sesvetskom Kraljevcu", dodajući da je riječ "oko 300 tona konfiskata koji će biti spaljen".

Direktor osječke Veterinarske stanice Miroslav Lederer objasnio je da se bolest pojavila na dijelu farme pod nazivom "Prkos", a na dijelu "Lipovača", udaljenom oko 1500 metara, gdje ima oko 4000 svinja i prasadi, zasad nema nikakvih sumnji u pojavu bolesti.

Na upit novinara Pavić je rekao da je dosad u 80 dvorišta na području Borova i Bijelog Brda usmrćeno oko 2500 svinja, a šteta nije veća od dva milijuna kuna.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene