Objavljeni su novi podaci o najskupljim i najjeftinijim državama Europske unije. U Hrvatskoj se živi jeftinije u odnosu na prosjek Unije, no manje se i zarađuje.

Galerija


Žive li Hrvati jeftinije od ostalih stanovnika Europske unije? Eurostat je uzeo 10 kategorija i izračunao da je život u Hrvatskoj 20 posto jeftiniji od prosjeka ostalih 27 zemalja, i to u svim kategorijama.

Vezani članci Gorivo, ilustracija Nije dobro: Od ponoći moguće jače poskupljenje i benzina i dizela Slika nije dostupna Najskuplji grad na svijetu je Zürich, a gdje je Zagreb?

Ako odemo po kruh, meso, mlijeko, voće ili povrće u primjerice Sloveniju, ili bilo koju drugu zemlju, nećemo proći jeftinije. Hrana je kod nas približno kao i u ostalim zemljama. Tek je za 4 posto jeftinija od prosjeka. Od toga odskače Danska, gdje su namirnice najskuplje.

Vrlo slično je i s cijenama odjeće koje su niže za svega nekoliko posto. No, zato su upola jeftiniji troškovi stanovanja. Najam stana, troškovi za režije, poput struje ili vode, Hrvati plaćaju daleko jeftinije od ostalih. No, tko planira seliti u Hrvatima vrlo popularnu Irsku mora znati da su ondje baš ti troškovi najviši.

Ono gdje Hrvati plaćaju tri četvrtine europskih cijena su rekreacija i kulturna događanja. Jeftiniji je i odlazak u restorane i hotele, a i cijene pića i cigareta niže su za 23 posto, ako se gleda prosjek u ostalim zemljama.

Ipak, iz naše nam se vlastite kože to čini puno drugačije i, složit ćete se, za nas, ponekad i preskupo. Odgovor zašto je to tako leži u plaćama. Ako se pogleda samo minimalna plaća, ona je najniža u Bugarskoj. Hrvatska je na toj ljestvici na petom mjestu s plaćom od 505 eura, a Luxemburg ima najveću minimalnu plaću, veću od 2000 eura. Ako se to pretvori u satnicu, onda sat rada u nas iznosi 2 eura i 89 centi, a u Luxembourgu gotovo 12 eura.

Sat rada u zemljama u koje Hrvati najčešće odlaze raditi, Irskoj i Njemačkoj iznosi nešto manje od 10 eura po satu, a i troškovi života nešto su viši nego u Hrvatskoj.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

 

Dalija Orešković ide u utrku za Pantovčak: ''Niti jedan drugi kandidat neće govoriti o korupciji kao ja''