Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Prema najnovijem izvješću Eurostata, Hrvatska se nalazi na poražavajućem trećem mjestu po nezaposlenosti, odmah iza Grčke i Španjolske.


Eurostat je objavio novo izvješće o stanju nezaposlenosti, u zemljama članicama Europske unije, za mjesec rujan. Grčka ima najvišu stopu nezaposlenosti, s 27,6 posto, a slijedi je Španjolska s 26,6 posto nezaposlenosti. Na neslavnom postolju našla se i Hrvatska, koja je zauzela treće mjesto po visini nezaposlenosti, sa stopom od 17,2 posto.

Vezani članci Jaja na tržnicama - 13 Hrvatska ima jedno od najvećih poskupljenja, pogledajte koliko je cijena jaja otišla gore u posljednje dvije godine u europskim zemljama Potraga za žrtvama željezničke nesreće u Grčkoj - 2 Bol i tuga postali su bijes: Prosvjedi zbog tragedije, kamenjem gađali zgradu kompanije koja održava željeznice

>> NEZAPOSLEN GODINU DANA: Sjeo na konja i otišao u Njemačku

Među državama članicama EU, najmanju stopu nezaposlenosti imaju Austrija (4,9 posto), Nejmačka (5,2 posto) te Luxemburg (5,9 posto).

U usporedbi s istim razdobljem prošle godine, stopa nezaposlenosti porasla je u čak 16 država članica, pala u njih 11, a na istoj razini ostala je jedino Češka. Najveći rast nezaposlenosti bilježi Cipar, kojemu je stopa nezaposlenosti porasla sa 12,7 na 17,1 posto, te se našao na ljestvici odmah iza Hrvatske.

Na razini EU28, stopa nezaposlenosti iznosi ukupno 12,2 posto.

Mladi u najgoroj poziciji

Kad su u pitanju mladi i nezaposlenost u EU, podaci su posebno poražavajući. Na razini Europske unije nezaposlenost u rujnu je 23,5 posto, izvjestio je Eurostat.

Od ukupnog broja nezaposlenih u Hrvatskoj, čak 52,8 posto su mlađi od 25 godina. Od Hrvatske su u tom pogledu, doduše ne značajno, Lošije jedino Španjolska (56,5 posto) i Grčka (57,3 posto).

Najmanja stopa nezaposlenih mladih je zabilježena u Njemačkoj (7,7 posto) i Austriji (8,7 posto).

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju