Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Građani još opterećeniji

Europske cijene, ali ne i europski standard!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Socijalna politika koje smo se držali godinama više ne prolazi. Napredak građanima može donijeti jedino pravi ekonomski pravac kojeg tek trebamo donijeti. Do tada, dobili smo europske cijene, ali ne i eurospki standard i europske plaće. i to je ono što građane najviše pogađa. Jer kućni budžet od prije par godina i sada nije isti.

Brzinu rasta cijena građani teško podnose. Hrana, gorivo, odjeća, računi...mjesečni troškovi sve su veći. Sada i struja. Potpredsjednik Vlade objašnjava da Vlada ne može utjecati na cijene koje formira slobodno tržište. 'Suosjećati možemo  svi ali druga stvar je da glumimo da možemo utjecati na cijene. Naravno da Vlada ne može utjecati na svjetske cijene, tu vrstu gluposti da Vlada određuje cijene pa da određuje povjerenstvo za cijene, pa to smo još 90-tih napustili', rekao je ministar gospodarstva Radimir Čačić.

Pročitajte i ovo Ilustracija zaostajemo za prosjekom Objavljeni su podaci o BDP-u, izjednačeni smo s Mađarskom i na začelju smo EU-a Radimir Čačić demantirao da izlazi iz koalicije SVE SU DOGOVORILI I POTPISALI Radimir Čačić demantirao da Reformisti izlaze iz koalicije: "Očito da je panika ozbiljna"

No može li Vlada nešto napraviti s cijenom struje. Ipak ona kontrolira HEP koji je državna tvrtka s tržišnim monopolom. Stručnjaci objašnjavaju da država u tom slučaju podijeljena između dva interesa. 'Ne može niti dozvoliti da HEP trpi prevelike gubitke s jedne strane a s druge strane država treba zaštiti životni standard građana. Znači naći optimalnu razinu koja neće previše pogoditi životni standard građana ali opet i spriječiti stvaranje gubitaka HEP-a', kaže prof. dr. sc. Marijana Ivanov s Ekonomskog fakulteta.

No cijene ostalih dobara se formiraju tržišno i njihov rast je trenutno najveći tamo gdje je najveća potražna - kod hrane. Može Vlada kod takvih skokova zaštiti građane? 'Ne, ne može jer tu cijenu formiraju svi drugi izvan nje. Država i Vlada ih nisu ni pokušali zaštiti jer je povećala PDV,  znači uvela je jednu promjenu u poreznom sustavu koja se sama po sebi odrazila na rast cijena', kaže Marijana Ivanov.

Država građanima može pomoći samo ekonomskom politikom koja će dovesti do otvaranja novih radnih mjesta i dizanje standarda. No pitanje je mogu li građani to dočekati uz stalan rast troškova koji im polako istiskuje nadu.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene