Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Packa iz Bruxellesa

Europska komisija opomenula Hrvatsku, stigao odgovor Ruže Tomašić

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Osim Hrvatske opomenu su dobile Grčka, Malta, Italija i Mađarska.

Hrvatska je je jedna od nekoliko zemalja članica Europske unije protiv kojih je Europska komisija  u četvrtak pokrenula postupak slanjem službene opomene zbog nepotpunog prenošenja i provedbe zajedničkog europskog sustava azila.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Uključene Grčka i Turska PROCURILI DETALJI?! Hoće li ovaj plan zaustaviti priljev izbjeglica u Europu Slika nije dostupna Blokada granica EK analizira krši li Hrvatska pravila

Komisija je pozvala Hrvatsku, Grčku i Italiju da ispravno provede Uredbe o Eurodacu, kojom se omogućuje učinkovito uzimanje otisaka prstiju tražitelja azila i prijenos podataka u središnji sustav Eurodaca unutar 72 sata.

Učinkovita provedba Uredbe o Eurodacu, baze podataka EU-a s otiscima prstiju tražitelja azila, ključna je za funkcioniranje Dublinskog sustava i programe premještanja EU-a. Europska komisija uputila je u listopadu službene dopise Grčkoj, Hrvatskoj i Italiji. Ni nakon dva mjeseca ti se problemi nisu učinkovito riješili. Europska komisija stoga je u četvrtak odlučila uputiti službene opomene Grčkoj, Hrvatskoj i Italiji, što je prvi korak postupka zbog povrede prava.

Glasnogovornica Komisije Natasha Bertaud rekla je da je Hrvatska od 340 tisuća ulazaka migranata u Eurodac ubacila podatek samo za njih 575.

Komisija je također pozvala Grčku i Maltu da izvijeste o nacionalnim mjerama koje su poduzete u cilju potpunog prenošenja Direktive o postupcima azila, kojom se utvrđuju zajednički postupci za priznavanje i oduzimanje međunarodne zaštite, i Direktive o uvjetima prihvata, kojom se uređuje pristup uvjetima prihvata za tražitelje azila dok čekaju razmatranje svojih zahtjeva

'Nema problema s upravljanjem migrantskom krizom u Hrvatskoj'

Službene opomene prvi su korak uz pokretanju postupka zbog povrede prava. Nakon primitka službene opomene države članice imaju rok od dva mjeseca za odgovor, a u slučaju neizvješćivanja moraju obavijestiti Komisiju o nacionalnim mjerama za prenošenje. U nedostatku zadovoljavajućih odgovora ili obavijesti o nacionalnim mjerama Europska komisija može odlučiti uputiti obrazložena mišljenja, što je drugi korak u postupku zbog povrede prava.

Nakon što države članice prime obrazložena mišljenja, imaju rok od dva mjeseca za odgovor Komisiji u kojem navode mjere koje su poduzete kako bi se osiguralo potpuno prenošenje ili usklađivanje nacionalnog zakonodavstva s pravom EU-a. Ako to ne učine, Komisija može odlučiti uputiti te države članice Sudu Europske unije. U slučajevima u kojima nije poslana obavijest o nacionalnim mjerama za prenošenje Komisija može predložiti Sudu izricanje financijskih sankcija. (Hina)

Ruža Tomašić odgovorila Europskoj komisiji

O opomeni Europske komisije oglasila se i zastupnica u Europskom parlamentu Ruža Tomašić čije priopćenje prenosimo u cjelosti:

"Europska komisija svojim najnovijim odlukama o povredi prava zbog nepotpunog prenošenja i provedbe zajedničkog europskog sustava azila pokušava prebaciti odgovornost za razorne posljedice migrantske krize na države članice.

Od Komisije tražim kvalitetnu promjenu migracijske politike i politike azila kako bi one odgovarale mogućnostima država članica i volji građana EU-a umjesto ustrajanja na dosljednom provođenju dosadašnjih politika koje su jedan od glavnih katalizatora migrantskog vala s kojim se već mjesecima suočavamo.

Kroz Republiku Hrvatsku do ovog je trenutka prošlo gotovo pola milijuna migranata, a s obzirom da se ne radi o ljudima iz našeg neposrednog okruženja, jasno je da su oni na tlo Europske unije prvi puta stupili negdje drugdje, a ne u Hrvatskoj. Bilo kakve sankcije protiv Republike Hrvatske stoga su potpuno bespredmetne i služe zastrašivanju jedne suverene države.

Unatoč vrlo ažurnom dijeljenju opomena, ostaje činjenica da je Komisija potpuno nespremna dočekala najveću humanitarnu i sigurnosnu krizu u Europi još od vremena srbijanske agresije na suverene države nastale raspadom bivše Jugoslavije.

Također, činjenica je i da su države članice u obrani vanjskih granica Unije u velikoj mjeri bile prepuštene same sebi pa je neprimjereno da ih opominje i sankcionira netko tko im nije pomogao u upravljanju krizom koja je poprimila kataklizmičke razmjere dobrim dijelom zahvaljujući lošoj politici Komisije."

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene