Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Blokada granica

EK analizira krši li Hrvatska pravila

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Europska komisija je u stalnom kontaktu s Hrvatskom i Srbijom kako bi se pronašlo rješenje za blokadu granice i uspostavila trgovinska razmjena što je prije moguće, izjavila je u četvrtak glasnogovornica Komisije Mina Andreeva.

'Mi smo u stalnom kontaktu s Hrvatskom i Srbijom kako bi im pokušali pomoći da zajedno nađu rješenje kako bi se ponovno uspostavila trgovačka razmjena što je moguće prije', rekla je Mina Andreeva.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Pusić iz New Yorka 'Tenzije između Hrvatske i Srbije su potpuno nepotrebne ... mislim da treba što prije spustiti tenzije i početi rješavati problem' Slika nije dostupna Napeti odnosi MILANOVIĆ I VUČIĆ OTVORENO RAZGOVARALI Srbija prijeti sa tri razine mjera

Ponovila je izjavu visoke predstavnice EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Federice Mogherini da 'zatvaranje granica nikada nije rješenje i da sadašnji izbjeglički izazov ne bi trebao imati neproporcionalan učinak na trgovinu'.

Na upit krši li Hrvatska Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju između Srbije i EU-a, Andreeva je rekla da Komisija sada proučava taj slučaj.

'Kao i uvijek restrikcije, posebice one koje je uvela Hrvatska, moraju biti proporcionalne, nediskriminatorne i vremenski ograničene. Komisija sada analizira je li to posrijedi', rekla je Andreeva.

Dodala je da će u četvrtak navečer u Beograd doputovati povjerenik za susjedsku politiku i pregovore o proširenju Johannes Hahn i o tome razgovarati sa srbijanskim vodstvom.

Premijer o situaciji na granici između RH i Srbije: 'Rade protiv sebe, pile granu na kojoj sjede'

Milanović poslao poruku srpskom narodu

'Mislim da je vrijeme da netko shvati da je Hrvatska obranjena'

Hrvatska je blokirala granicu sa Srbijom jer Beograd organizirano šalje sve izbjeglice na granicu s Hrvatskom, dok nitko ne prelazi na granici između Srbije i Mađarske.

Hrvatski premijer Zoran Milanović je u četvrtak izjavio da blokada granice koju je Hrvatska uvela kao odgovor na takvo ponašanje nije bila diskriminatorna. 'Nije bila protiv srpskih kamiona, bila je protiv svih kamiona, i hrvatskih', rekao je. Ali je Srbija odgovorila paketom mjera koji su isključivo prema hrvatskim kamionima i hrvatskoj robi, tvrdi Milanović. 'To je na štetu Srbije, to je piljenje grane na kojoj sjede', rekao je. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene