Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

EPSU upozorava da prijetnje "tetama" u vrtićima predstavljaju kršenje sindikalnih prava, zajamčenih hrvatskim Ustavom, Europskom socijalnom poveljom, Poveljom EU o temeljnim pravima i standardima Međunarodne organizacije rada.


Europska centrala sindikata javnih službi (EPSU) uputila je pismo zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću tražeći zaustavljanje pritisaka na zaposlene u zagrebačkim dječjim vrtićima radi sudjelovanja u nedavnom prosvjedu Sindikata obrazovanja, medija i kulture Hrvatske za dostojanstvo struke i bolje radne uvjete zaposlenih u dječjim vrtićima, priopćio je u četvrtak Savez samostalnih sindikata Hrvatske.

Vezani članci Milo Đukanović Domoljubi gađali jajima i petardama policajce, napadnut i auto premijerove kćeri: ''U zemlji će vladati red i zakon na koje niste navikli. Uskoro ćete to vidjeti'' Prosvjed u Sarajevu - 5 Crni rekord u BiH, nikad više umrlih. Prosvjedi u Sarajevu: ''Mi nemamo vladu, imamo samo osobe na platnom spisku''

Odgojitelji i radnici u predškolskim ustanovama, kao i ostali zaposleni, zaslužuju dostojanstvene plaće i uvjete. Diljem Europe bore se za priznavanje njihovih vještina i profesije. Želimo da naša djeca imaju kvalitetan odgoj i obrazovanje, a za to su nam potrebni kvalificirani radnici koje se poštuje i uvažava, poručuje EPSU.

Prije EPSU-a, koji okuplja većinu europskih sindikata javnih službi, Bandiću je slično pismo poslala i Međunarodna konfederacija sindikata (ITUC), koja je također zahtijevala da prestane pritisak na "tete" koje su sudjelovale u prosvjedu i članove Sindikata obrazovanja, medija i kulture Hrvatske, te da im se omogući zajamčena sloboda sindikalnog djelovanja. (Hina)