U Hrvatsku je ušlo konjsko meso s deklaracijom - teletine. Izvijestio je o tome Europol, koji je pola godine radio na istrazi trgovine lažnim prehrambenim proizvodima. No hrvatske institucije o tome ništa ne znaju.

Galerija Meso, ilustracija - 1 Meso, ilustracija - 2 Meso, ilustracija - 3 +0 Meso, ilustracija - 4

Konjsko se meso u trgovinama i na internetu prodavalo pod teletinu. Otkrio je to Europol, agencija EU-a koja europskim državama pomaže u borbi protiv međunarodnih zločina i terorizma.

Vezani članci Akcija Europola Uhićeno gotovo 100 krijumčara ljudima, neki plaćali i 10.000 eura Slika nije dostupna Trulo i zaraženo meso u Europi? Provjerili smo imaju li hrvatski građani razloga za brigu

"Mi redovito mijenjamo europske zakone, poboljšavamo ih i pooštravamo ih kako bismo spriječili krivotvorenje hrane, no, nažalost, uvijek ima onih maštovitih pojedinaca koji se snađu. Nađu neke rupe u zakonu", objašnjava eurozastupnica Biljana Borzan.

U akciji nazvanoj OPSON X, koja se od prosinca 2020. pa sve do kraja lipnja ove godine provodila u Hrvatskoj i još 72 zemlje svijeta, zaplijenjeno je gotovo 16.000 tona robe. Nezdrave, pokvarene ili ilegalno prerađivane hrane i pića.

Osim mesa u Hrvatskoj je najviše lažnjaka pronađeno među alkoholnim pićima - prednjače vino i votka. Vrijednost ilegalne hrane i pića zaplijenjenih u toj akciji je 54 milijuna eura, a izdano je više od 600 globalnih naloga za uhićenje.

Europarlamentarka Biljana Borzan u svom se radu susrela i s drugim vrstama krivotvorenja hrane.

"Krivotvorenja hrane vrlo se često događaju kada se govori o hrani koja je označena bio, organski, eko i slično, koju najčešće uzimaju oni ljudi koji to moraju zbog zdravstvenih razloga. Tim je ta nesreća veća", govori Biljana Borzan.

Carinska uprava sudjelovala je u akciji. Ona se provodila pojačanim nadzorom i kontrolom nad osobnim vozilima, kombijima, teretnim vozilima i autobusima, kao i provođenjem pojačanog nadzora osoba i vozila koja prelaze preko državne granice.

Tvrde da nisu utvrđene nepravilnosti.

"Mi smo zakone pooštrili i kazne su sada toliko visoke da bi trebale odvratiti svakoga tko pokuša varati s hranom. Pooštrili smo inspekcijski nadzor kako bismo varanje s hranom sveli na što manju mjeru", objasnila je Borzan.

Osim Carinske uprave, o neispravnoj robi pojma nisu imali Veterinarska inspekcija, Ministarstvo poljoprivrede, Agencija za hranu i Državni inspektorat. Koliko je konjetine završilo na hrvatskim policama pod teletinom, nismo dobili odgovor. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju