Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Odluka donesena

U Europskom parlamentu raspravljali je li kobasica bez mesa kobasica. Ne moramo vam ni reći što o svemu misle Slavonci

Vegetarijanska kobasica, ilustracija - 1
Vegetarijanska kobasica, ilustracija - 1 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Vegetarijanska kobasica, ilustracija - 1 Vegetarijanska kobasica, ilustracija - 1 Foto: DNEVNIK.hr Ilustracija Ilustracija Foto: DNEVNIK.hr Vegetarijanski burger, ilustracija Vegetarijanski burger, ilustracija Foto: DNEVNIK.hr +0 Vegetarijanski proizvodi, ilustracija Galerija 1/4 >>
Na dnevnom redu Europskog parlamenta našla se ni manje ni više nego - kobasica. Parlament je odlučivao može li se i vegetarijanska kobasica zvati kobasicom.

Vege kobasice ili burger, da ili ne? Pitanje je to koje je u subotu bilo na meniju europarlamentaraca. A konačna odluka je DA.

"Zastupnici u EU parlamentu odbili su sve prijedloge da se za proizvode koji sadrže meso rezerviraju nazivi povezani s mesom. Nema promjena za biljne proizvode i nazive koji se trenutačno koriste prilikom prodaje", poručeno je iz EU Odbora za poljoprivredu.

Rasprava o nazivu vege proizvoda, do stolova europarlamentaraca došla je u okviru šire rasprave o reformi zajedničke poljoprivredne politike Europske unije.

Građanima tema rasprave neprihvatljiva

Tema i vrijeme, za građane su neprihvatljivi. "Apsolutno glupo! Najgluplje sad u ovo vrijeme da raspravljamo o tome. Imamo mi o čemu raspravljati. Raspravljati kako zadržat radna mjesta.", smatra Cvetko iz Poličnika.

Ipak, stav imaju. A on je prilično jednostavan. "Vegetarijanska kobasica nije kobasica zato što vegetarijanci ne jedu meso. A kobasica je samo od mesa", smatra Cvetko.

"A ne može! Kako će? Ne može biti ni od ribe ni od biljke kobasica, kobasica je kobasica", smatra Suzana iz Zadra.

I dok za jedne "ne može", za druge "može". "Zato što postoje već kolači koji se zovu salama s orasima. Ako može kolač bit salama, može i vege kobasica bit kobasica", tvrdi Zadranka Anđa.

U ćevapima sve osim mesa

Znači u ćevapima su sastojci: soja, ječam, luk, paprika sušena, sejtan dimljeni, pšenično brašno i glutensko brašno. U zadarskoj bio-trgovini nepca vegana i vegetarijanaca zadovoljena su. A rasprava o nazivima besmislena. Iako, i tu ima ograničenja.

"Znači mlijeko od badema se ne smije zvati mlijeko, nego se zove napitak, vrhnja za kuhanje nisu vrhnja za kuhanje nego kreme od konoplje, kreme od zobi, isto i sladoledi. Po tome se ne bi trebali sladoledi jer ne sadrži mliječne poizvode u sebi", smatra Iva Obućina, vlasnica bio trgovine u Zadru.

Slavonci protiv ove odluke

A tu, proizvođači kobasica iz Slavonije, vide ključan problem. Nemaju, kažu, ništa protiv veganske prehrane, ali tradicija je tradicija. A najbolja kobasica ona je od domaće slavonske svinje.

"Ali na ovaj način, ako mi stavimo naziv kobasica, mi ne osobno, ti koji to planiraju raditi, dovest će u zabludu krajnjeg potrošača, kupca jer će on misliti da je to tradicijski proizvod koji je sačinjen od sirovina, odnosno od mesa s paprikom", objašnjava Vladimir Flatscher, proizvođač kobasica iz Osijeka.

No, što god mislili Slavonci, ova je rasprava zasad zapečaćena. A kako god hranu nazivali, bitno da nitko ne ostane gladan.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene