Obavijesti Video Pretražite Navigacija
sigurnosna opasnost

Europa na nišanu terorista, aktivirani sigurnosni alarmi: Iz ove zemlje kreću u napade

ISIS-K
ISIS-K Foto: Profimedia
Dužnosnici za borbu protiv terorizma u Europi kažu da su posljednjih mjeseci ugušili nekoliko novonastalih zavjera terorista skupine ISIS-K za napade na ciljeve na europskom tlu.

Skupina koja je preuzela odgovornost za smrtonosni teroristički napad u Moskvi u petak je ogranak Islamske države u Afganistanu pod nazivom Islamska država Korasan Provincija (ISIS-K).

Osnovali su ga 2015. odmetnuti pripadnici pakistanskih talibana, koji su tada prihvatili nasilniju verziju islama. Do 2021. godine njihov broj se praktički prepolovio na 1500 do 2000 zbog američkih zračnih napada i napada afganistanskih komandosa.

No, vjetar u leđa grupa je dobila ubrzo nakon što su talibani svrgnuli afganistansku vladu te godine. Tijekom povlačenja američke vojske iz zemlje, ISIS-K je u kolovozu 2021. izveo samoubilački bombaški napad na međunarodnu zračnu luku u Kabulu u kojem je ubijeno 13 američkih vojnika i čak 170 civila.

Otad je ISIS-K prijetnja vladavini talibana. Dosad su talibanske sigurnosne službe spriječile skupinu u zauzimanju teritorija ili regrutiranju velikog broja bivših talibanskih boraca kojima je dosadno u mirnodopskim vremenima.

ISIS-K je u međuvremenu proširio svoje djelovanje izvan matičnog terena. Dužnosnici za borbu protiv terorizma u Europi kažu da su posljednjih mjeseci ugušili nekoliko novonastalih zavjera ISIS-K za napade na ciljeve na europskom tlu, piše New York Times.

ISIS-K, koji je opetovano prijetio Iranu, preuzeo je odgovornost za nekoliko tamošnjih napada. Sada je Islamska država preuzela odgovornost za napad na koncertnu dvoranu u Moskvi, a američki su ga dužnosnici povezali upravo s ISIS-K.

"ISIS-K fiksiran je na Rusiju posljednje dvije godine i često kritizira predsjednika Vladimira Putina u svojoj propagandi", rekao je Colin P. Clarke, protuteroristički analitičar u Soufan Group, sigurnosnoj konzultantskoj tvrtki sa sjedištem u New Yorku.

"ISIS-K optužuje Kremlj da ima muslimanske krvi u svojim rukama, pozivajući se na intervencije Moskve u Afganistanu, Čečeniji i Siriji."

"Turska je logistički centar operacija ISIS-K u Europi"

Zapadni dužnosnici zaduženi za borbu protiv terorizma kažu da su napade u Europi planirali operativci niskog profila koji su relativno brzo razotkriveni, prije nego što su uspjeli realizirati napade.

Sedmorica muškaraca iz Tadžikistana, Turkmenistana i Kirgistana povezanih s mrežom ISIS-K uhićena su u srpnju prošle godine u Njemačkoj i Nizozemskoj. Grupa je optužena za pripremanje napada u Njemačkoj. Također, krajem prošle godine uhićena su trojica muškaraca u njemačkoj pokrajini Sjeverna Rajna-Vestfalija zbog planiranja napada na katedralu u Kölnu 31. prosinca.

U siječnju ove godine maskirani napadači upali su u katoličku crkvu u Istanbulu i ubili jednu osobu, a ubrzo potom Islamska država - preko svoje službene agencije Amak - preuzela je odgovornost za napad.

Turske snage sigurnosti tada su uhitile 47 ljudi, mahom državljane srednjoazijskih zemalja. Otad su sigurnosne snage te zemlje u više navrata pokretale operacije protiv osumnjičenih pripadnika ISIS-a, i to ne samo na teritoriju Turske nego i u Siriji i Iraku.

Prema izvješću Ujedinjenih naroda iz siječnja, nekoliko istraga pokrenutih u Europi otkrilo je globalnu mrežu financiranja Islamske države, dok je Turska identificirana kao logističko središte operacije ISIS-K u Europi.

Dužnosnici zaduženi za borbu protiv terorizma navode da napadi koje je ISIS-K izveo u petak u Moskvi i prethodno u Iranu ukazuju na to da ta teroristička organizacija počinje pokazivati višu razinu planiranja i sposobnost ubacivanja u lokalne ekstremističke mreže.

Francuska je nakon napada u Moskvi već podigla sigurnost na najvišu razinu, a uoči proslave Uskrsa isto je napravila i Italija.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene