Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Europski sud za ljudska prava presudio je u korist dvoje tužitelja i Hrvatska im mora platiti nešto više od 10.000 eura.


Sud je jednoglasno odlučio da Hrvatska ima isplatiti tužitelju Ivanu Klauzu 8.800 eura plus kamate, jer je utvrđeno da su mu uskraćena prava na slobodno uživanje vlastite imovine i na dostupnost suda.

>>Sud u Strasbourgu zatrpan hrvatskim tužbama!

Klauza je 1997. u policijskoj postaji pretukao policajac, koji je za to osuđen na uvjetnu jednogodišnju kaznu, no kad je Klauz (64) u građanskom postupku tražio naknadu, država mu je dodijelila naknadu koju je odmah umanjila za, po ocjeni Europskog suda, neutemeljeno visoke troškove državnog odvjetništva. Sud u Strasbourgu je ocijenio da država, koju je zastupao državni odvjetnik, a ne angažirani odvjetnik, nije imala dodatne troškove izazvane previsokim odštetnim zahtjevom Klauza koji je tražio 295 tisuća kuna.

'Paradoksalno je da je država jednom rukom oduzela znatan dio onoga što je drugom rukom dala. Proceduralna kazna za tužiteljev mali prijestup, a to je prenapuhan odštetni zahtjev, bila je tako teška da je nepravedno smanjila odštetu, koja mu je dodijeljena za tako težak prijestup, kao što je kazneno djelo maltretiranja u obavljanju službene dužnosti', kaže se u presudi.

>>Presuda Europskog suda: Hrvatska prekršila pravo na život, zakazao kompletan sustav!

Zato su odluke domaćih sudova o plaćanju sudskih troškova 'rezultirale ograničenjem koje je naštetilo samoj biti tužiteljeva prava na dostupnost suda', ustvrdili su suci Europskoga suda za ljudska prava.

U slučaju tužbe Jadranke Brežec iz Mlina koja je imala stanarsko pravo u objektu koji je u Jugoslaviji pripadao državnom poduzeću Hotelima Mlini, koji su zatim privatizirani, a njoj prijetila deložacija, odlučeno je da joj se isplati 1500 eura kao naknada za sudske troškove. (HINA)

 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook