Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Veće mogućnosti

EU fondovi: Šest osoba s intelektualnim poteškoćama dobilo svoj prvi ugovor o radu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U projekt se uključilo desetak poslodavaca kod kojih osobe s intelektualnim poteškoćama obavljaju uglavnom poslove čišćenja, pospremanja, održavanja zelenih površina, fotokopiranja, etiketiranja...

Zahvaljujući EU projektu pružanja podrške pri zapošljavanju osoba s intelektualnim poteškoćama, šest osoba u Zagrebu sklopilo je svoj prvi ugovor o radu, a uskoro bi se trebalo zaposliti još 11 osoba s intelektualnim poteškoćama koje će dobiti priliku da kod poslodavaca stječu svoja prva radna iskustva, rečeno je na konferenciji u povodu završetka projekta čiji je nositelj Centar za rehabilitaciju Zagreb.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Teretana, sauna, bazen... Luksuzom protiv džihada: Ovako Saudijci rehabilitiraju pripadnike Al Qaide

Cilj projekta, koji je financiran iz fondova EU, bio je omogućiti osobama s intelektualnim poteškoćama da ostvare pravo na rad, zapošljavanje i zadržavanje posla na otvorenom tržištu rada kroz model zapošljavanja uz podršku radnog asistenta. Ciljna skupina bile su osobe s intelektualnim poteškoćama do 21. godine života, prijavljene na Zavod za zapošljavanje i bez posla duže od godinu dana.

U projekt se uključilo desetak poslodavaca kod kojih osobe s intelektualnim poteškoćama obavljaju uglavnom pomoćne poslove poput čišćenja, pospremanja, održavanja zelenih površina, fotokopiranja, etiketiranja i deklariranja proizvoda i sl.


Oni možda jesu drugačiji, ali znaju se nositi s preprekama

U sklopu projekta educirana su četiri radna asistenta koji pomažu osobama s intelektulnim poteškoćama da razviju vještine potrebne za posao do njihova potpunog osamostaljenja u radu. Uz radnog asistenta educirani su i volonteri-osobni asistenti koji osobi s intelektualnim poteškoćama pružaju specifičnu podršku.

Ravnateljica Centra za rehabilitaciju Zagreba Ružica Stipčić istaknula je da projekt predstavlja put kojim osobe s intelektualnim poteškoćama mogu ostvariti svoja prava i biti aktivni članovi društva.

Pomoćnica ministrice socijalne politike i mladih Iva Prpić napomenula je da Centar za rehabilitaciju Zagreb gotovo cjelokupnu pomoć mladima i osoba s intelektualnim poteškoćama pruža izvaninstitucionalno. (Hina)

Kroz taj projekt Centar je, kaže Prpić, prepoznao novi potencijal korisnika - da nisu samo pasivni primatelji socijalne skrbi nego i korisni i ravnopravni građani društva.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene