Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Život s cerebralnom paralizom

Oni možda jesu drugačiji, ali znaju se nositi s preprekama

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Naizgled jednostavne radnje poput pisanja, presvlačenja ili hodanja većini ne predstavljaju nikakav problem. No, osobama s cerebralnom paralizom one otežavaju život i normalno funkcioniranje. A takvih je osoba u Hrvatskoj oko 20 tisuća.

Darko je rođen s cerebralnom paralizom i to iz potpuno uredne trudnoće. 'Ja sam rođen kao nedonošče sa 7 mjeseci i došlo je do komplikacija pri samom porodu i te komplikacije, nosim od poroda, pa nažalost, do kraja života', kaže nam Darko.

Pročitajte i ovo Đakovo za Josipov prvi korak, ilustracija - 2 Veliko srce Za Josipove prve korake na noge se digla cijela zajednica: "Kad zabiju gol, on hoće iskočiti iz kolica koliko je sretan, ali ne može" Valentino Čolak - 4 Ispriječila se birokracija Herojski čin petorice mještana otkrio potresnu Valentinovu priču: "Očuh me izvadi iz kolica, uzme u naručje i nosi... Bude mi teško"

Poremećaj je to pokreta i položaja koji se uglavnom događa kod nedonoščadi. 'Dolazi do hipoksije, tj. pomanjkanja kisika u mozgu što uzrokuje oštećenje mozga. To je najčešći, gotovo 80 posto uzroka oštećenja u ranoj životnoj dobi', kaže dr. Šimun Šakić, specijalist ortopedije i ortopedske kirurgije.

Došli ste pred trgovinu u koju svi ulaze, a samo vi ne možete. Što sad?

I Monika već 42 godine živi s cerebralnom paralizom. 'Ne shvaćam to tragično. Naravno da bi bilo bolje bez toga, ali budući da je to tako kako je onda se nastojim nekako što bolje nositi s tim', kaže Monika.

Problem joj, kaže, predstavljaju druge prepreke. 'Kad dođete u neku javnu zgradu često puta ako se to nas tiče, onda su obično stepenice', dodaje. A adekvatan prilaz nema ni Gradski ured za osobe s invaliditetom. Jedini mogući prilaz je improvizirana rampa. Ali, i s jedne i s druge strane su prepreke.

Oni možda jesu drugačiji, posebni. Ali kao i osobe bez invaliditeta, sanjaju iste snove i imaju iste želje.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene