Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prosvjed zbog stipendija

Studentica u šatoru: 'Mi moramo preživjeti godinu, ne samo ići na more'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pet tisuća studenata već dvije godine za redom čeka stipendije u iznosu od tisuću dvjesto kuna jer je to zapravo jedini siguran iznos financiranja.

Studentice Dorotea Šušak i Espi Tomičić organizatorice su malog prosvjednog performansa u sklopu kojega je postavljen postavljen maleni šator s transparentima ispred Ministarstva obrazovanja, znanosti i športa.  Stipendije su isplaćene, ail studentice i dalje prosvjeduju. Novinarka Ivana Tomić razgovarala je sa studenticama.

Pročitajte i ovo Prosvjed radnika Autotroleja Traže bolje uvjete Radnici javnog gradskog prijevoznika u Rijeci prosvjeduju: "Izrabljuje ih se i plaća ispod minimalca" Slika nije dostupna Prosvjed danas u 16h DVIJE STUDENTICE, JEDAN ŠATOR: Pred Ministarstvom obrazovanja smo zbog jednog cilja!

Espi, do kada ćeš biti ispred Ministarstva obrazovanja, znanosti i športa?

'Bit ćemo tu dok ne dobijemo neku sigurnost ili zalog da će se zaista promijeniti kriteriji za dodjelu socijalnih stipendija i isto tako da će isplate doista ići u siječnju.

Sinoć si spavala sama, danas nećeš. Dobit ćeš podršku, koliko će ti se studenata pridružiti?

'Mislim da desetak s raznih fakulteta, donose šatore i bit će tu do sutra dok ne dođe do prosvjeda u četiri sata.

Sutra u četiri sata je veliki prosvjed. Što očekujete?

'Mislim da će biti mirni prosvjed, ali ono što je bitno je da se ovdje radi o stipendijama, općenito o obrazovanju i statusima studenata.

Pet tisuća studenata je na rubu egzistencije zbog administracije. Nije riječ o tome da nema novca. Je li to nemar ili o čemu se tu radi?

'Sigurno je to nemar. On se vjerojatno brine o našem ljetovanju i zato u 6 mjesecu daju stipendije, ali mi moramo preživjeti godinu, ne samo ići na more. Mislim da je to sigurno nemar jer on se ovdje nije pojavio, ništa se nije odvilo. Studenti su bili prije mjesec dana, rekao je da će sjesti stipendije. Svake srijede su malo stipendija isplaćivali, a danas su svima sjele na račun. Zašto? Jer se vjerojatno šatorom trebaju rješavati problemi.

Što si jela proteklih mjeseci? Što jedu tvoji kolege?

Ljudi jedu dosta tjestenine jer je to najjeftinije. U menzi se hrane, ali nije to neki prekrasan život i mislim da se to treba promijenit.

Jedan tetrapak šalše košta pet kuna, špageti tri kune i to je zapravo obrok od osam kuna.

'Osam kuna i čovjek se najede k'o veliki.

Je li ti bilo teško?

'Pa nije. Mislim je, ali snađe se čovjek, ali zašto bi se tako snalazili i radili sa strane ako možemo dobiti potporu od države.

Rekla si čak da ni mami nisi rekla u kakvoj se situaciji nalaziš.

'Nisam joj rekla za ovaj prosvjed, vidjet će vjerojatno na vijestima.

Podsjetimo, pet tisuća studenata već dvije godine za redom čeka stipendije u iznosu od tisuću dvjesto kuna jer je to zapravo jedini siguran iznos financiranja. U ovoj situaciji radi se o studentima koji su bez roditelja, koji su djeca branitelja i koji dolaze iz socijalno ugroženih obitelji. Dorotea je studentica prve godine dramaturgije na ADU i prava na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagreba, dok Espi također studira dramaturgiju na Akademiji dramskih umjetnosti (ADU).
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene