Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Spremaju se novi prosvjedi

Štednja ili dodvoravanje premijerki?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Đakovu se ne smiruju strasti zbog najave pripajanja državne ergele onoj u Lipiku.

I dok Vlada taj prijedlog obrazlaže uštedama u proračunu, Đakovčani spremaju nove prosvjede. Pripajanjem Đakova Lipiku uštedjelo bi se nešto manje od milijun i pol kuna. No, uzeti Đakovčaninu ergelu, to je kao da ste Sinjanima uzeli alku. Ne vjeruju da je riječ o štednji, već smatraju da je odluka političko dodvoravanje premijerki Jadranki Kosor, koja je iz Lipika. S druge strane vladajući kažu da je Vlada do sada puno uložila u obnovu ergele, izgradnju suvremene jahaone te da đakovačka ergela pripajanjem Lipiku neće ništa izgubiti, osim možda imena.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Prosvjed u Đakovu Prosvjed u Đakovu: 'Ivo odjedrio, Jadranka sjaši' Slika nije dostupna Osuda vladina prijedloga Koordinacija seljačkih udruga protiv pripajanja đakovačke ergele Lipiku

Hoće li račun za vodu ići u Đakovo ili Lipik konjima je svejedno, no Đakovčanima nije. Izgubi li ergela pravni status, Mato se boji da mu unuka ovdje uskoro neće imati što vidjeti. 'Mislim da je to tradicija u Đakovu i nedopustivo je da se tek tako ugasi,' rekao je Mato Jakovac. No, štednja čini svoje. Vlada spaja dvije ergele u jednu ustanovu sa sjedištem u Lipiku. 'Ergela Đakovo i Ergela Lipik trebale bi biti dvije radne jedinice,' rekao je ravnatelj Državne ergele Đakovo, Pavo Sabolski.

>> Ravnatelj đakovačke ergele: Vlada vodi brigu

Đakovačka Ergela nekoliko je stoljeća starija od lipičke,a  ima i više grla te zaposlenika. Sve su brojke na strani Đakova. 'Jedna velika ergela s dugogodišnjom tradicijom ne može se spajati s ergelom koja je tek u nastanku,' rekao je gradonačelnik Đakova Zoran Vinković. Njezino pripajanje Lipiku Đakovčanima ,stoga, 'miriši' na politiku. 'Ako je gospođi Kosor toliko stalo da ergela bude u Lipiku tada izjava da si Pahora vodi u Lipik doista i stoji,' dodao je Vinković.
Sa svojih poljana Đakovčani konje neće dati. Nakon mirnih prosvjeda i peticije , najavljuju nove mjere borbe za opstanak blaga po čemu su stoljećima prepoznatljivi.

Građanima Đakova u borbi za spas ergele sutra će se pridružiti i koordinacija seljačkih udruga svih pet slavonskih županija. Đakovčani više neće tražiti da se ergela ne pripoji Lipiku, već zahtjevaju ostavke ministara i ravnatelja Hrvatskog konjogojskog centra, koji su ovakav prijedlog donijeli.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene