Hladnoća zasigurno nije ugodna ni stanovnicima Banovine. Mnogi nemaju ni WC, ni kupaonicu. Može li to postati javnozdravstveni problem, istražio je reporter Dnevnika Nove TV Domagoj Mikić.

Galerija


Epidemiolog Inoslav Brkić kaže da bi nedostatak higijenskih uvjeta, odnosno sanitarnih čvorova i kupaonica u kamp-kućicama i montažnim kućicama mogao biti javnozdravstveni problem. Ističe da se ne kaže uzalud da je čistoća pola zdravlja te da je pranje ruku itekako važno u održavanju osobne higijene.

Vezani članci Donesen Zakon o obnovi Banovine - 4 Sve na jednome mjestu: Na koga se sve odnosi Zakon o obnovi potresom pogođenih područja i kako će pomoći unesrećenima Teško stanje: Banovina čeka kontejnere - 6 Stanovnici glinskog područja na tri sata ostali bez struje: ''Totalno se ohladilo...''

"Ruke treba često prati", ističe i dodaje da je to bitno i u prevenciji prenošenja koronavirusa te da se taj problem mora što prije riješiti.

Potres i katastrofa su iznenadili sve, dobri ljudi su darovali kontejnere, ali stizala su tri tipa - u nekima nema ni toaleta ni kupaonice, neki imaju samo toalet, a neki imaju oboje.

Kaže da u kontejnerskom naselju u Petrinji, na Ciglani, gdje je smješteno između 80 i 100 ljudi, imaju konternere koji imaju i kupaonicu i sanitarni čvor. Neki kontejneri to nemaju, posebice oni na selu. Hladnoća dolazi i mora se omogućiti ljudima da imaju u svakoj kućici sanitarni čvor.

Problem i opasnost predstavljaju i glodavci koji će sada izaći iz zemlje, a Brkić ističe da deratizacija mora biti sveobuhvatna i temeljita. "Zavod za javno zdravstvo će tražiti da se te mjere dosljedno i temeljito provedu", kaže epidemiolog.

Osvrnuo se i na epidemiološku situaciju na potresom razrušenom području gdje je i velik broj volontera te istaknuo da je sve pod kontrolom.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr