Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Swoboda: Ratifikacija u godinu dana je za Guinnessa

Članstvo Hrvatske u EU najizglednije 2014.

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska može dovršiti pristupne pregovore u lipnju ove godine, a punopravna članica može postati najranije 2013. a najkasnije 2014. godine, rekao je u Bruxellesu izvijestitelj Europskog parlamenta za Hrvatsku Hannes Swoboda.

'Imamo široki konsenzus o Hrvatskoj. Pokušajmo završiti pregovore u lipnju, to svi žele i mislim da je to moguće', rekao je Swoboda u raspravi na Vanjskopolitičkom odboru Europskog parlamenta, koji je u drugom čitanju raspravljao o prijedlogu rezolucije o napretku Hrvatske.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Miješanje u unutarnju politiku Čačić: Swoboda je prešao sve granice Slika nije dostupna Bliže EU Hrvatska u ponedjeljak zatvara još dva poglavlja

>> Korak bliže EU: Zatvorena tri poglavlja

Upitan kad bi Hrvatska mogla postati punopravnom članicom, Swoboda je rekao da će Europski parlament, u slučaju da se pregovori dovrše u lipnju, moći najranije dati svoj pristanak na potpisivanje pregovora u listopadu. Nakon što Europski parlament da svoj pristanak, zemlje članice mogu potpisati pristupni ugovor, onda slijedi referendum u Hrvatskoj i mnoge zemlje članice neće započeti s ratifikacijom dok Hrvatska ne ratificira pristupni ugovor, objašnjava Swoboda.

'Ratifikacija faktički može početi tek početkom 2012. godine i bude li ratifikacija obavljena za godinu dana, to bi bilo za Guinnessovu knjigu rekorda i tom bi slučaju Hrvatska mogla postati članicom početkom 2013. godine', rekao je Swoboda.

Na temelju brojnih amandmana, Swoboda je uspio dogovoriti nekoliko kompromisnih amandmana, koji će sutra gotovo sigurno biti prihvaćeni.

Odbijen amandman o navodima Mladena Barišića

U kompromisne amandmane nije uključen amandman troje socijalističkih zastupnika koji je izazvao najviše pozornosti hrvatske javnosti, a u kojem se izražava 'ozbiljna zabrinutost zbog svjedočenja bivšeg šefa hrvatske carine i rizničara HDZ-a Mladena Barišića pred nacionalnom anti-korupcijskom agencijom USKOK, posebice u pogledu uporabe novca stečenog kroz nezakonito poslovanje za plaćanje lobista u Bruxellesu'. U amandmanu se također poziva tijelo EU-a za borbu protiv prijevara OLAF da 'tijesno surađuje s hrvatskim vlastima kako bi se to pitanje razjasnilo'.

Jedan od troje predlagatelja toga amandmana, Šveđanin Goran Farm je najavio da će taj amandman biti prefolmuliran i ponuđen vanjskopolitičkom odboru na glasovanje.

Ostala formulacija 'korupcija ostaje široko rasprostranjena u Hrvatskoj'

Farm je rekao da se moraju razmotriti navodi koje je Barišić iznio, ističući da oni nemaju dokaza da je to točno. 'Mi ne tvrdimo da je to istina, nemamo nikakvog dokaza za to. Ono što želimo jest upozoriti europske vlasti da te navode razmotre i vide jesu li se nepravilnosti dogodile'.

U odnosu na prvotni prijedlog, kompromisnim amandmanom predlaže se nešto blaža verzija o raširenosti korupcije u Hrvatskoj. Umjesto rečenice da korupcija 'ostaje široko rasprostranjena u Hrvatskoj i da korupcija obuhvaća gotovo sve segmenta društva', u kompromisnom amandmanu se sada predlože formulacija 'kako se čini da je korupcija široko rasprotranjena i kako se čini da obuhvaća različite segmente društva, gospodarstva i političkih institucija'.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene