Brazilski turist se sinoć s dvojicom prijatelja izgubio na Paklenici. Po povratku ga je ugrizla zmija i od 3 sata ujutro čeka da po njega dođe helikopter iz Splita.


Brazilski penjač Alexander Fernandez (35), kojega je noćas na Velebitu ugrizao poskok, pošto je spašen s Anića kuka, liječi se u zadarskoj Općoj bolnici, gdje je dobio protuotrov i već bi sutra mogao biti pušten iz bolnice.

Vezani članci HGSS upozorava: Turisti neoprezni, priroda opasna - 7 HGSS ih moli, ali oni se i dalje oglušuju. I reporterka Dnevnika Nove TV naišla na nekoliko neadekvatno opremljenih turista: "Nismo imali ništa drugo" Biokovo Strankinja nakon planinarenja do Skywalka pronađena bez svijesti, nije joj bilo spasa. HGSS po tko zna koji put upozorava planinare: "Nijedan vrh nije vrijedan rizika"

>> HGSS spasio kravu iz jame duboke 15 metara

Kako se doznaje od voditelja Odjela infektologije zadarske Opće bolnice dr. Borisa Dželalije, pacijent je primio protuotrov unutar šest sati od ugriza, što je preporučeno vrijeme za davanje protuotrova.

'Iako se u početku sumnjalo u vrstu zmije, ipak je riječ o ugrizu poskoka. Pretpostavlja se da je Brazilca ugrizao mladi poskok koji još nije bio toliko otrovan. Pacijent je zbrinut i najvjerojatnije će biti sutra otpušten iz bolnice.', rekao je dr. Dželalija.

Inače, Brazilac je jučer s dvojicom prijatelja - sunarodnjakom i švedskim planinarom zapeo pri vrhu Anića kuka u Nacionalnom parku Paklenici, jednom od najpopularnijih europskih penjačkih odredišta. Nakon intervencije zadarskih HGSS-ovaca, koji su im oko 22 sata pomogli pronaći izlaz, Brazilca je na povratku oko tri sata ujutro ugrizla zmija. Tada su ponovno pozvali HGSS-ovce u pomoć, pa je jutros po Fernandeza stigao helikopter, koji je iz Splita doletio u podnožje planine, prevezao u Starigrad, odakle ga je Hitna pomoć prevezla do zadarske bolnice.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.