Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Dvojica radnika u eksploziji silosa u splitskoj Sjevernoj luci zadobila su po život opasne ozljede.


I dalje se ne znaju uzroci eksplozije silosa koja se prošli petak dogodila u splitskoj Sjevernoj luci.

Vezani članci Policija, ilustracija Je li ga tko vidio? Mopedom ili motociklom udario pješaka pa pobjegao Propala operacija grudi - 11 Optužuju splitskog kirurga za propale estetske zahvate: "Bilo je kao da me mesar rezao. Iz rane je počela curiti sukrvica i gnoj"

Dvojica radnika koji su zadobili po život opasne opekline i dalje su na intenzivnom liječenju. Prema najnovijoj procjeni anesteziologa, postotak opečenosti je 40 posto kod obojice radnika.

Očevid je prošli tjedan preuzeo DORH, a za istraživanje uzroka eksplozije bit će potrebna dodatna vještačenja.

Dvojica teško opečenih radnika i dalje su životno ugroženi, njihovo je stanje bez znatnijih promjena u odnosu prema danu kad su primljeni te su i dalje na respiratoru, rekli su u utorak liječnici splitskoga KBC-a na izvanrednoj konferenciji za novinare.

Pročelnik Klinike za anesteziologiju, reanimatologiju i intezivno liječenje Nenad Karanović rekao je da se pacijentima stimuliraju neke životne funkcije, da su u prihvatljivom stanju, to jest zadovoljavajuće i da su obojica danas operirana. Ozljede su opasne za život te liječnici čine sve da se - koliko je moguće - spriječe komplikacije koje, nažalost, očekuju.

"Koliko mi imamo iskustva, u takvim slučajevima se vrlo često javljaju komplikacije, pogotovo kod velikih opeklina. Najčešće se događaju infekcije zato što je izgorena površina idealno hranilište za mikroorganizme, a onda - kada krene infekcija - može završiti sa sepsom i septičkim šokom", rekao je Karanović, dodajući da to ostavlja posljedice na sve ostale organe.

Danas tzv. definitivne operacije

Voditelj Odjela za plastičnu kirurgiju splitskoga KBC-a Ivan Utrobičić izjavio je da su obojicu pacijenata prvi put operirali još u petak, kada su primljeni u bolnicu. "Napravili smo tzv. inicijalne operacije da se uspostavi cirkulacija u opečenim dijelovima tijela i da se krene u stabilizaciju stanja", rekao je, dodajući da su uspjeli izbjeći akutni šok te su danas izvedene tzv. definitivne operacije u kojima su obojici skinuti izgoreni dijelovi i pokriveni njihovom kožom.

Rekao je da su operacije protekle dobro, da je svaka trajala po tri sata te da je zadovoljan današnjim tijekom. Istaknuo je da je cijela ekipa plastične kirurgije bila na operativnim zahvatima jer su povukli sve ljude koji trenutačno nisu bili u bolnici.

Rekao je da su pacijenti podjednako opečeni te da su i površine iste, no nije želio reći o kojem je stupnju riječ i na koliko posto tijela. (Hina/Ma.B.)