Obavijesti Video Pretražite Navigacija
35 kilograma eksploziva

Srušeni dimnjaci ciglane na Črnomercu: Nestali u sekundi. Začule se sirene, na terenu vatrogasci

Aktualno Galerija Srušeni dimnjaci Srušeni dimnjaci Foto: DNEVNIK.HR +0 Nikola Miletić Galerija 1/2 >>
Srušeni su dimnjaci ciglane na zagrebačkom Črnomercu. Upotrebljeno je 35 kilograma eksploziva. Dimnjaci su nestali u sekundi.

Dimnjaci su napukli u potresima i predstavljali su ugrozu pa je odlučeno da se ide u kontrolirano rušenje. Srušena su oba dimnjaka. Rušenje je počelo točno u podne. Zapadni dimnjak bio je visok oko 50 metara, (49,8), a istočni, veći, 62 metra. U njihovom podnožju ukupno je bilo izbušeno četristotinjak rupa u koje su postavljene eksplozivne naprave. Dimnjaci su srušeni pomoću 35 kilograma eksploziva. 

Promet je bio onemogućen od 11:45 do 12:15 sati Ilicom od Selske ceste do ulice Oranice te sporednim ulicama.

Građane se pozivalo da drže otvorene prozore i spuštene rolete do oglašavanja kraja detonacija zvučnim signalom kako ne bi došlo do pucanja stakala i da ne stoje pored prozora. Tijekom uklanjanja dimnjaka bilo je zabranjeno kretanje i za pješake u neposrednoj blizini zone ugroze. 

Glavni projektant uklanjanja dimnjaka Nikola Miletić govorio je o procesu rušenja dimnjaka. 

"Za sat vremena uklanjamo dimnjake. Pripreme su trajale 20-ak dana. Pripreme su protekle bez ikakvih problema. Ne očekujemo sigurnosne, niti tehničke probleme. Pripreme su bile više emotivno zahtjevne nego tehnički zahtjevne. Sa tehničkog aspekta napravili smo sve. Uklanjanje je uvijek emotivnija radnja nego gradnja. Eksploziv je postavljen. Detonatori su spojeni, oba dimnjaka uklanjamo u istom trenutku", izjavio je Miletić.

Nije želio uspoređivati rušenje tornjeva Zagrebačke katedrale, sa rušenjem dimnjaka na Črnomercu. 

"Kolege s Rudarskog fakulteta imaju svjetske reference u uklanjanju objekata. Najzahtjevnije je bilo predvidjeti kako će se dimanjaci ponašati. Dimnjaci su na širem području, pa je bilo lako osigurati sigurnosnu zonu. Nismo imali previše ovakvih iskustava, jer se na svu sreću danas puno više gradi, a ne ruši. Sve za sada ide po planu", kazao je. 

"Vi svi očekujete jaču eksploziju nego što će biti, a ja očekujem kontroliranu eksploziju", kazao je. Rečeno je kako nema ugroze za stanovništvo, no da će biti jako puno prašine nakon eksplozije. 

Srušeni dimnjaci Nikola Miletić Foto: DNEVNIK.HR

Oko 11:30 počelo je zatvaranje prometa Ilicom od Selske ceste do ulice Oranice te sporednim ulicama, što je izazvalo negodovanje građana, ponajviše pješaka i biciklista.  

Dimnjaci su srušeni pomoću 35 kilograma eksploziva, u smjeru sjeverozapada. Rušenje je bilo popraćeno zvučnim signalima, tri sirene koje su označavale pripremne radnje uoči rušenja i jedna sirena nakon rušenja. Sve je popraćeno gromoglasnim pljeskom okupljenih. Na terenu su vatrogasci. 

 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene