Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ekskluzivno: Provjereno donosi ispovijesti sudionika krvavog sukoba na brodu s humanitarnom pomoći!


Vezani članci Provjereno: Opsjednutost ljepotom Ne šminkaju se, ne skrivaju sijede i puštaju dlake: "Shvatila sam da sve to zapravo radim zbog drugih" Provjereno: Pobačaj - 4 Zakon je isti u obje zemlje: Zašto se trudnice iz Hrvatske šalju na pobačaj u Sloveniju? "Svatko od nas može imati svoje mišljenje i moralne prosudbe, ali..."

Što bi natjeralo oca, supruga, uspješnog poduzetnika – da napiše oporuku i oprosti se od svoje obitelji? Pristane na to da ih možda više nikad ne vidi? Pristane poginuti, ako treba, samo da napravi ono što vjeruje da mora? Pogledajte video prilog!

Upravo to napravio je Ahmetov otac Ugur kad se prije godinu dana s više od 600 aktivista iz cijelog svijeta ukrcao na jedan od brodova humanitarnog konvoja koji je krenuo prema Gazi. Na tom putovanju je teško ranjen i iako samostalno diše, vjerojatno se nikad neće probuditi iz kome.

Najveći broj sudionika konvoja bio je iz Turske. Više od milijun Palestinaca u blokiranoj Gazi oni smatraju svojom braćom muslimanima. Zašto su krenuli prijeći granicu koju znaju da ne smiju, Eyup nam je objasnio pomoću lekcije za djecu. 'Ebubekir Kurban, jedan od kolega s broda, rekao je kako mu je baka još dok je imao samo pet godina rekla da ako ikad vidi prijatelje da se tuku s drugom djecom da udara iste one kao i njegovi prijatelji, bez obzira na razlog' kaže Eyup Gokhan Ozekin iz Ankare koji je također sudjelovao u konvoju.

Kažu da su htjeli dostaviti pomoć Palestincima u Gazi, ali te večeri devet aktivista je poginulo. Ubili su ih izraelski vojnici. O tome što se točno događalo te noći na brodu Mavi Marmara, svaka strana ima svoju priču. Naime, među ranjenima je te noći bilo i sedmero izraelskih vojnika, a Izrael je proveo istragu koja je utvrdila da su njihovi vojnici postupali u skladu s međunarodnim pravom. Aktivisti s broda tvrde drugačije i kažu da su vojnici upotrijebili sasvim bespotrebnu silu i ubijali bez razloga.

To je trebao biti simboličan otpor. Nama je važnije što o tome misli ljudi nego bilo kakve službene izjave. Izrael je sada u ljudskim očima postao krivac, a brod će i dalje ostati pojam humanosti i dobrotvorne pomoći.

Još uvijek se iščekuje detaljna istraga UN-a, iako je njihovo Vijeće za ljudska prava objavilo da je Izrael ovom napadom na konvoj upotrijebio prekomjernu silu. Ekskluzivna svjedočanstva o krvavoj noći na brodu Mavi Marmara pogledajte u videu.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju