Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Dnevnik.hr donosi molbu za izručenjem Tihomira Purde, koju je Srbija poslala bosansko-hercegovačkim vlastima. U molbi stoji kako Srbija traži Purdu zbog optužbi za 'počinjenje ratnog zločina protiv ranjenika i bolesnika'.


Uz molbu, Nova TV je u posjedu i ostalih dokumenata koje su srbijanske vlasti priložile molbi, a na temelju kojih traže izručenje Tihomira Purde. Radi se o predmetu koji se trenutačno vodi pred Višim sudom u Beogradu, iako je pokrenut pred Vojnim sudom u Beogradu. Purda i još osmorica u tom su predmetu osumnjičeni za ratni zločin protiv ranjenika i dizanje oružane pobune protiv SR Jugoslavije. Optužbe za dizanje oružane pobune su tijekom godina odbačene, međutim Srbija i dalje vodi postupak protiv devetorice hrvatskih branitelja zbog sumnji u počinjene zločina nad ranjenima i bolesnima.

Vezani članci Ilustracija Podignuta prva optužnica u Srbiji za Oluju: Četvorka optužena za raketiranje izbjegličke kolone. Pilot Borović: "Nisam sudjelovao u tome" Matija Posavec Podignuta optužnica protiv međimurskog župana Matije Posavca, pogledajte za što ga se sve tereti

U dokumentima dostavljenima bosanskohercegovačkom Ministarstvu pravde vidi se kako se predmet vodi protiv Tihomira Purde, Petra Janjića, Danka Maslova, Borislava Đurđevića, Petra Ostojića, Ante Domazeta, Josipa Purde, Josipa Knapića i Mariofila Andrijanića. 

>> Mladi Jastreb: BiH treba osloboditi Purdu

>> 'Vlada čini sve da zaštiti branitelje i vrati Purdu'

Nova TV u posjedu je dokumenata na osnovu kojih Srbija od Bosne i Hercegovine traži izručenje Tihomira Purde.

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju