Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Istraživanje Crobarometar

EKSKLUZIVNO: Doznajte kako građani ocjenjuju Vladu!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
SDP listopad završava s potporom od 29 posto birača, a HDZ potporom od 19 posto. Pokazuje to redoviti Crobarometar koji provodi IPSOS PULS, a ekskluzivno objavljuje Dnevnik Nove TV.

SDP listopad završava s potporom od 29 posto birača, a HDZ potporom od 19 posto. Kod te dvije vodeće stranke zamjetno već treći mjesec raste SDP, a pada HDZ.

Laburisti su stali na 10 posto u listopadu, a HDSSB je zvijezda mjeseca i prešli su psihološki prag od 5 posto, sada su na 5,1 posto. Nezavisna lista Ivana Grubišića osvojila bi 3,3 posto, a HSS 3,0 posto. SDP-ovi partneri - HSU ima 2,9 posto, a HNS se malo oporavio i sad je na 2,7 posto.

HSP je završio listopad s 2,6 posto, Blok umirovljenika je na 2,3 posto, HSLS na 1,7 posto, a IDS na 1,2 posto. HSP dr. Ante Starčević je na 0,8 posto, a Kerumova stranka na 0,5 posto. Ostale stranke osvajaju 2,1 posto, a neodlučnih birača je 14,3 posto.

Pročitajte i ovo Ilustracija od utorka Loše vijesti za vozače, poskupljuje gorivo: Ovo su nove cijene Crobarometar Istraživanje za svibanj Crobarometar: Koliko su građani Hrvatske zadovoljni kvalitetom života? Pogledajte što je na vrhu, a što na dnu liste

REJTING RASTAO JOSIPOVIĆU, MILANOVIĆU, KARAMARKU

U listopadu nakon rujanskog pada povratak potpore vodećim političarima. Tako o Josipoviću pozitivno misli 78 posto birača.

Premijer Milanović preskočio je psiholoških 50 posto i sada ga podupire 51 posto birača, a i Tomislav Karamarko vratio je osobni rejting, sada ga podupire 27 posto birača.

SVI POPRAVILI REJTING

I ostali političari su u listopadu popravili svoj imidž. Tako je Dragutin Lesar sada na 56 posto potpore, Ivan Grubišić ima 52 posto. Slijedi Ruža Tomašić koja uživa potporu 41 posto birača. Silavno Hrelja i Vladimir Šišljagić imaju 30 posto potpore. Tomislav Karamarko uživa potporu 27 posto birača, a osobni rejting popravio je i Radimir Čačić i sada je na 20 posto. Branko Hrg, lider HSS-a uživa potporu 18 posto građana, no za većinu, ili 57 posto birača, on je nepoznanica.

MILANOVIĆ vs. KARAMARKO

Zoran Milanović povećao je potporu kod svojih birača na 91 posto. Zanimljivo, svaki drugi birač Laburista misli pozitivno o premijeru, a zamjetan je rast potpore i među biračima HDZ-a s 37 posto.

Tomislav Karamarko učvrstio je potporu svojih birača, podupire ga 57 posto, ali raste mu potpora kod Laburista i sada je 24 posto.

LISTOPAD POVRATAK OPTIMIZMA

Listopad je prvi mjesec od početka godine kada se blago popravio smjer kojim ide Hrvatska. Sada to misli 27 posto građana, a mjesec prije bilo ih je 24 posto. Nakon tri mjeseca stagnacije, ovo je prvi mjesec kada počinje rasti optimizam.

Ipak, i dalje većina, točnije 63 posto građana misli da zemlja ide u lošem smjeru. Smanjio se broj neodlučnih na 9 posto.

POTPORA RASTE KOD SVIH

Zanimljivo je da je povratak optimizma vidljiv kod birača svih stranaka, od SDP-a s 81 posto, Laburista s 34 posto do HDZ-a s 20 posto, ali i među ostalim biračima - neodlučnim i apstinentima.

>> EKSKLUZIVNO: Rejting pao i Milanoviću i Karamarku

HRVATI VIŠE VJERUJU VLADI

U listopadu je 39 posto građana vjerovalo Vladinim potezima, ili 9 posto više nego mjesec prije. Zanimljivo i tu je zamijećen prvi veliki rast od siječnja. Istodobno, ovo je i prvi mjesec kada pada broj pesimista i sada njih 53 posto misli kako zemlja ide u lošem smjeru, a u rujnu je to mislilo 58 posto građana.

VANJSKA POLITIKA I FINANCIJE NAJBOLJI

U listopadu se oporavila potpora svim Vladinim politikama. Opet je najpopularnija vanjska politika s 45 posto, ali prvi put na drugo mjesto dolaze javne financije i proračun s 35 posto potpore. Ta je politika kod svih vlada stajala najlošije. Slijedi gospodarstvo s 33 posto i socijalna politika s 32 posto.

HRVATSKI SABOR ZVIJEZDA LISTOPADA

U listopadu su sve institucije zabilježile rast ocjena, a najviše Hrvatski sabor s ocjenom 2,2. Vlada je ocijenjenja s 2,56, a predsjednik s 3,44.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene