Dnevnik Nove TV donosi ekskluzivno prvo istraživanje rejtinga stranaka nakon ostavke Tomislava Karamarka s mjesta predsjednika HDZ-a te odluke o raspuštanju Hrvatskog sabora.


HDZ je u „preslagivanju“ kod birača kažnjen i to najviše. SDP stabilno prva opcija. Donosi to ekskluzivno prvo istraživanje provedeno nakon Karamarkove ostavke i raspuštanja Hrvatskog sabora. Istraživanje je provođeno na 1 219 ispitanika telefonski od subote do utorka. Riječ je o biračima koji bi sigurno ili vjerojatno glasali za ove stranke.
 
HDZ KAŽNJEN NA „PROJEKTU PRESLAGIVANJA“

Vezani članci Mislav Bago i kandidati (Dnevnik.hr) Sučeljavanje za EU izbore: "A što vi nudite? Oko dijagnostike se uglavnom slažemo, ali vi nemate što ponuditi" Ilustracija (Foto: Getty Images) Zašto nas jače boli kada stanemo na LEGO kocku nego kada hodamo po vatri?

SDP trenutačno među biračima uživa potporu 30,9 posto ispitanika.  A HDZ je kod birača kažnjen i sada uživa potporu 21,5 posto birača. Tako loš rezultat stranka nije imala primjerice kada je 2011. otišla u oporbu. Tada je uživala potporu 24 posto birača.
 
OPORAVAK MOSTA

MOST NEZAVISNIH LISTA je u ovoj krizi kod birača „nagrađen“ i trenutačno uživa potporu od 12,1 posto birača, a Živi zid ima trenutačnu potporu od 7,7 posto birača.
 
TKO JOŠ DOBIVA GLASOVE BIRAČA?

No ostale stanke daleko su ispod ove 4 opcije i kreću se od 2 do 1 posto potpore.

Iznenađenje je Stranka Bandić Milan 365 koja trenutačno uživa potporu 2,3 posto birača. Stranka PAMETNO iz Splita ima potporu od 2 posto, HSP Ante Starčević je na 1,6 posto. HSS 1,5, IDS na 1,4 posto, a HNS 1,3 posto. Nezavisna lista Stipe Petrine ima potporu od 1 posto birača kao i regionalna stranka HDSSB koja sada može računati na 1 posto potpore sigurnih i vjerojatnih birača.
 
Ostale stranke ne prelaze 1 posto potpore i zajedno imaju 4,6 posto potpore, a neodlučnih je ostalo 11,1 posto ispitanika.
 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr