Obavijesti Video Pretražite Navigacija
EKSKLUZIVNO ISTRAŽIVANJE

Što će Milanović reći na ove rezultate?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Godinu 2012., prvu na vlasti s Vladom Zorana Milanovića zemlja završava u pesimizmu.

Donosi to redovito istraživanje Crobarometra koje objavljuje Dnevnik Nove TV, a provodi agencija Ipsos Puls.

Pročitajte i ovo Sabornica izvješće DIP-a Samo jedan mlađi od 30: Objavljeno tko su najmlađi i najstariji izabrani zastupnici i zastupnice Crobarometar 25.03.2024. - 2 DONOSI DNEVNIK NOVE TV Novi Crobarometar: Istraživanje otkriva je li Milanović uspio srušiti rejting HDZ-u i koga bi građani radije za premijera

Godinu završavamo sa 65 posto građana koji misle kako zemlja ide u lošem smjeru, a njih 25 posto smatra suprotno. Ovakvi trendovi zapravo su već vidljivi nekoliko mjeseci, točnije od ljeta. Što se može zaključiti kako je time Vlada u percepciji građana dotaknula 'političko dno'.

U trenutku preuzimanja vlasti Hrvati su bili puni optimizma. Tada je 50 posto građana mislilo kako zemlja ide u dobrom smjeru, a samo 33 posto njih mislilo je suprotno. Vidljivo je kako je prepolovljen broj optimista, ali udvostručen broj pesimista u godinu dana.

A koji je optimizam vladao, pokazuje se u odnosu na posljednji mjesec vladavine Jadranke Kosor, u studenom 2011., tada je 83 posto građana mislilo da zemlja ide u lošem smjeru, a samo 10 posto njih mislilo je da ide u dobrom smjeru.

>> EKSKLUZIVNO ISTRAŽIVANJE Tko je pretekao Zorana Milanovića?

Ključni mjeseci preokreta

Travanj je počeo sa 100 dana Vlade, ali i prvi put velikom promjenom trendova. Optimizam se počeo topiti, a u travnju je prvi put bilo više građana koji su mislili da zemlja ide u lošem smjeru, njih 49 posto, a u dobar smjer vjerovalo je 37 posto građana.
 
Do tada je donesen proračun, povećan PDV, poskupjela struja i plin, ali i Vladu napustila Mirela Holy i Zlatko Komadina.
 
Tri presude - bez efekta

Zemljom je od travnja do lipnja rastao pesimizam, a on je posljednjih mjeseci više manje na stabilinih 2/3 pesimista.
 
Iako su građani u prvim reakcijama nakon tri presude u studenom izražavali optimizam da se stvari kreću u dobrom smjeru, samo je nekoliko tjedan trebalo da sve bude kao i prije, a to je stabilni pesimizam.

SDP-ovci – sami protiv svih

Samo još SDP-ovi birači misle, njih 58 posto, kako zemlja ide u dobrom smjeru. HDZ-ovci su već mjesecima tradicionalni pesimisti s 80 posto. Birači Dragutina Lesara su pesimisti sa 65 posto, ali i birači ostalih stranaka i apstinenti.
 
Vlada stabilno nepopularna

Vlada Zorana Milanovića svojim potezima kod građana je nepopularna te 56,9 posto njih ne odobrava poteze Banskih dvora. Njih 34,2 posto odobrava poteze Vlade, a 8,9 posto ne zna.
 
A počelo je optimistično...

A godinu je Vlada počela velikim očekivanjima, tada je njezine poteze odobravalo 62 posto građana, a samo 20 posto njih je bilo protiv Vlade. I tu je vidljivo kako je prepolovljena potpora onih koji vjeruju u Vladine poteze te udvostručen broj onih koji ne vjeruju Vladi.
 
100 dana i početak pada potpore

Travanj je označio 100 dana Vlade i kraj 'medenog mjeseca'. Bio je to mjesec u kojem je bio poravnat broj onih ne vjeruju s onima koji vjeruju u Vladine politike.

Svibanj je pak prvi mjesec kada je pola Hrvatske bilo protiv Vladine politike, a podupiralo ju je 35 posto građana. A od srpnja su praktički ovi trendovi više manje isto.
 
Vanjska politika 'in', a ostale s 'mršavom' potpore

Samo vanjska politika dobro stoji kod građana i nju podupire 45 posto građana. Socijalnu politiku podupire 26 posto, a svaki 4. Hrvat podupire Vladinu politiku u gospodarstvu i financijama.
 
Koalicija (ne)stabilna

Vladajućoj koaliciji te u  njezin opstanak vjeruje 73 posto građana. Da će se koalicija raspasti, misli 19,1 posto građana. Zanimljvo, pad je to povjerenja u opstanak koalicije u odnosu na mjesec prije, a može se samo tumačiti odlaskom Radimira Čačića te otvorenim 'političkim ratom' SDP-a i HNS-a.
 
Istina, to nije najlošiji rezultat, jer je u lipnju u opstanak koalicije vjerovalo 71 posto građana, a i taj je mjesec povezan s Radimirom Čačićem: tada mu je izrečena nepravomoćna presuda u Mađarskoj.
 
Laburisti najviše vjeruju u opstanak Vlade

Zanimljivo, birači Laburista u najvećem postotku vjeruju u opstanak koalicije i to s 94 posto, a potom dolazi 90 posto birača SDP-a.  A da će koalicija opstati, misli 70 posto birača HDZ-a.

Predsjedniku 'četvorka', Vladi 'trojka', Saboru 'dvojka'

Školskim ocjenama predsjednik godinu završava s 'četvorkom' ili s 3,61, a u ovom mjesecu bilježi najveći rast potpore u posljednjih godinu dana. Vlada je pak 'potonula' na najnižu ocjenu ili 2,38, bolje rečeno 'trojku'.  A Hrvatski sabor godinu završava s nikad lošijom ocjenom - 2,01 ili 'dvojkom'.
 
Sutra donosimo...

Kako godinu završava SDP, a kako HDZ. Koliko je potpore u godinu dana izgubio premijer Milanović, ali i je li se Tomislav Karamarko nametnuo kao šef oporbe.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene