Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Kukuriku koaliciji po najnovijem CROBAROMETRU, istraživanju koje provodi agencija IPSOS PULS, a ekskluzivno objavljuje Dnevnik NOVE TV, pada rejting!


Parlamentarni izbori bili su prije godinu dana, a odnosi snaga dviju najjačih stranaka nisu se znatnije promijenili. SDP u ovome trenutku podržava 29,1 posto ispitanika, dok HDZ njih 20,2 posto. Za SDP je to pad od 2 posto jer je lani u studenom osvojio 31 posto glasova. U padu je i HDZ. Sada ih podržava 20 posto ispitanika, a na izborima su dobili potporu 23 posto birača.

Vezani članci Koga ćemo izabrati u Europski parlament? (Foto: Dnevnik Nove TV) - 2 Dnevnik Nove TV ekskluzivno donosi drugi dio Crobarometra: Koga bi građani birali na EU izborima? Crobarometar (Dnevnik.hr) Dnevnik Nove TV ekskluzivno donosi: Koga bi birali građani i tko dobiva koliko mandata u Europskom parlamentu?

Od ostalih stranka najbolje stoje Laburisti s više od 10 posto potpore. Drugi ne bi prošli izborni prag. Nezavisnu listu Ivana Grubišića podržava 3 i pol posto ispitanika, slijedi ga HSS, HSP i HDSSB. SDP-ovi koalicijski partneri HSU je na 3 posto, a HNS na 2,2 posto. Ostali zajedno imaju više od 8 posto, dok je gotovo 13 posto ispitanika neodlučno.

Predsjednik Ivo Josipović najpopularniji je političar. Podržava ga 78 posto ispitanika. Premijera Zorana Milanovića podržava gotovo svaki drugi ispitanik, a Tomislava Karamarka njih 22 posto. Popularniji od premijera su šef laburista Dragutin Lesar, Ivan Grubišić i predsjednik sabora Josip Leko. 17 posto ispitanika pozitivan dojam ima o sada već bivšem prvom potpredsjedniku Vlade Radimiru Čačiću.

A kad se pogleda rad važnih državnih institucija, Vlada je nadomak prosječne trojke, predsjednik četvorke, a s jedva prolaznih 2 cijela 11 ocijenjen je rad Sabora. Da bi popravili dojam koji o njihovom radu imaju građani, saborski će zastupnici očito morati češće u klupe.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook