Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Primjena dvojezičnosti

EKSKLUZIVNO: Evo što građani misle o ćirilici u Vukovaru

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dnevnik Nove TV naručio je istraživanje o dvojezičnosti u Vukovaru, a provela ga je 12. i 13. rujna agencija Ipsos Puls na 600 punoljetnih osoba.

VUKOVAR - DVOJEZIČNOST, NE HVALA

Pročitajte i ovo Osijek MUKE S OTPADOM Slavonski gradovi moraju platiti 9 milijuna eura odštete: Štetni ugovor potpisan prije 22 godine, a nitko neće odgovarati Ilustracija Građani se žale Na istoku zemlje građane zgrozile mrtve ptice: "Bilo ih je po travi, stazama, uz cestu…"

Pitanje dvojezičnih oznaka utemeljeno na ustavnom zakonu o pravima manjina mjesecima je tema u Hrvatskoj. Dnevnik Nove TV donosi istraživanje provedeno na 600 ispitanika koje pokazuje da Hrvatska misli kako još nije vrijeme za ćirilicu u Vukovaru.



VEĆINA PROTIV DVOJEZIČNIH PLOČA U VUKOVARU

Velika većina građana ili njih 72,6 posto ne podržava postavljanje 30 dvojezičnih ploča na državne institucije u Vukovaru, a njih 22,4 posto podržava potez Vlade. 5 posto građana ne zna.

HDZ-ovi birači očekivano s 91 posto ne podržavaju postavljanje dvojezičnih ploča, ali i većina birača Kukuriku koalcije jer je njih 52 posto protiv toga.



VUKOVAR - DVOJEZIČNE PLOČE IZUZETI IZ PRIMJENE ZAKONA

Primjenjivati ustavni zakon ili pak izuzeti Vukovar iz njegove primjene. Za većinu građana Vukovar treba trajno izuzeti iz tog zakona. Tako misli 39,1 posto birača. Zakon treba odgoditi u Vukovaru na još neko vrijeme, tako misli 37,5 posto birača, a da se zakon treba primjenjivati misli 19 posto građana.

Kukuriku birači podijeljeni su, ali većina ili njih 41 posto misli da zakone treba jednako primjenjivati, a njih 38 posto misli da s postavljanjem ploča treba pričekati. Kod HDZ-a je jasnije, njih 53 posto je protiv dvojezičnih ploča, a 43 posto misli da treba pričekati.

>> Vukovar na nogama: 'Pobijedit ćemo, jer je uz nas narod'

USTAVNI ZAKON - NE U VUKOVARU

U Vukovaru većina birača misli da se ustavni zakon ne treba primjenjivati. Tako misli 47,5 posto birača. Da se zakon djelomično treba provoditi, misli njih 30 posto. Točnije, misle da se ploče trebaju postaviti samo na državne institucije. Da se zakon treba u potpunosti primjenjivati, misli 18,7 posto birača. Ne zna 3,7 posto njih.

Kukuriku birači su i po ovoj temi podijeljeni u tri tabora. Njih 34 posto misli da zakon u Vukovaru treba primijeniti, 33 posto misli da se ploče trebaju postaviti samo na državne institucije, a 30 posto da ga se ne treba provoditi. Dvije trećine HDZ-ovih birača misle da se zakon u Vukovaru uopće ne treba primjenjivati.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene