Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Istraživanje Dnevnika Nove TV

EKSKLUZIVNO: Hrvati žele da nova Vlada reže prava

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska ekonomija je na europskom dnu: nema institucije koja ne predviđa najsporiji oporavak. Svi predlažu rez u javnoj potrošnji. Proračun je rastao pa i potrošnja dok je ekonomija propadala. Dnevnik Nove TV proveo je ispitvanje što građani očekuju od nove vlade.

Tako 73 posto građana očekuje da nova vlada dovede u red državnu blagajnu makar smanjila neka prava. Njih 11 posto pak ne želi da se išta dira, a čak bi i povećali prava. 16 posto građana ne zna.

Za drastične rezove su građani stari od 30 do 44 godine, muškarci, ali i oni s visokom naobrazbom. Zanimljivo da mladi do 30 godina pak žele zadržavanje pa i povećanje prava. A u tu skupinu potrošača spadaju i oni sa srednjom školom.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović Pozvao na glasanje Milanović: ''Tko god je dignuo ruku za Turudića, neprijatelj je Hrvatske'' HDZ prozvao Peđu Grbina preko Facebooka Izbori su za tjedan dana HDZ prozvao Grbina: "Abdicirao je, a sada se hoće sučeljavati"

Zanimljivo da birači Saveza za promjene, njih 81 posto, želi rezove i dokidanje nekih prava, a to želi i 73 posto HDZ-ovih birača. I birači ostalih stranaka su za rezove, a neodlučni su čini se manje za rezove, samo njih 67 posto želi rezove.

Građani žele rezati i osobnu potrošnju

U situaciji kada se režu prava građani smatraju da su živjeli iznad svojih mogućnosti pa smatraju da je potrebno zamrzavanje životnog standarda kako bi zemlja izašla iz krize. Za zamrzavanje životnog standarda zalaže se 56 posto građana, a njih 33 posto je protiv toga. 11 posto građaan ne zna.

Za zamrzavanje životnog standarda je mlađa populacija do 30 godina, visokoobrazovani, Zagrepčani i stanovnici okolnih mjesta. Zanimljivo, protiv zamrzavanja su primorci i Istrijani. Njih 53 posto ne želi zamrzavanje životnog standarda.

Birači ljevice, njih 60 posto je za zamrzavanje životnog standarda, a 53 posto HDZ-ovih birača bi to željelo.

Birači bi glasovali za stranku koja najavi rezove

Često se priča da stranka koja najavi rezove gubi izbore. Primjer Estonije recimo govori suprotno. Kriza je bila veća, a rezovi bolniji i ista vlada je krajem ovog proljeća nakon izbora izašla jača.

A čini se da Hrvati vole hrabre i odlučne. Tako bi 43 posto Hrvata glasovalo za stranku ili koaliciji koja najavi neke rezove. A njih 24 posto ne bi glasovalo za takvu stranku. 17 posto građana ima i druga pitanja koja ih zanimaju, a ta im tema nije važna.

Za stranku ili koaliciju koja najavi rezove glasovalo bi 51 posto Dalmatinaca, visokobrazovni (57%) i oni od 30 do 60 godina života. Oni koji si skloniji kažnjavanju takvih stranaka su mladi do 30 godina (28%), oni s osnovnom školom (29%), stanovnici sela (32%) i Ličani (36%).

Birači ljevice, točnije njih 58 posto, glasavalo bi za stranku koja najavi rezove, a protiv bi bilo njih 16 posto. HDZ-ovi birači su oprezniji, njih 42 posto glasovalo bi za takvu stranku, ali bi zato 24 posto bilo protiv. 40 posto neodlučnih bi bilo za stranku koja najavi rezove.

Milanović bolji premijer od Kosor

Nakon izbora 2012. 41 posto Hrvata misli kako bi Milanović bio bolji premijer u odnosu na 19 posto onih koji smatraju kako to mora ostati Jadranka Kosor. A da premijer mora biti netko treći, misli 28 posto građana.

Milanovića podupiru mladi do 30 godina, oni iznad 60 godina i s osnovnom školom te Zagrepčani. Jadranka Kosor uporište ima također među mladima do 30 godina, onima između 45 i 60 godina te Slavoncima.

73 posto HDZ-ovaca Jadranku Kosor želi i dalje u Banskim dvorima. Milanovića pak želi 76 posto birača ljevice. Ostali birači, njih 50 posto, želi nekog trećeg, a i neodlučni bi, njih 38 posto, nekog trećeg, a njh 24 posto ne zna odgovor na to pitanje.

Zanimljivo, recimo da 11 posto HDZ-ovaca želi Milanovića, ali samo 2 posto birača ljevice Jadranku Kosor u Banskim dvorima.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene