Iz najnovijeg Crobarometra vidi se da su građani i dalje nezadovoljni smjerom u kojem se Hrvatska kreće, ali zabilježeni su i neki za Vladu pozitivni pomaci. Popularnost SDP-a se oporavila, a HDZ je najjači u zadnjih 12 mjeseci.


Lipanj je mjesec bez izbora i priprema za ulazak u EU, a sudeći prema redovitom Crobarometru kojega objavljuje Dnevnik Nove TV, a provodi Ipsos Puls, vidljiv je blagi oporavak raspoloženja građana.

Vezani članci Slika nije dostupna Evo kako su vladajući i oporba reagirali na najnovije rezultate Crobarometra Slika nije dostupna EKSKLUZIVNO SDP ima najniži rejting u posljednjih šest godina!

>> Milanoviću nikad manja potpora građana, HDZ sustigao SDP!

SDP SE 'OPORAVIO', HDZ NAJBOLJI ZADNJIH 12 MJESECI,, LABURISTI PALI

SDP je nakon tri mjeseca pada lipanj završio s rastom i sad je na 26,8 posto. HDZ raste 4 mjeseca, no ovaj mjesec nešto blaže i sad je na 22,5 posto. No, toj stranci psihološki je najvažnije da joj je ovo najveći rejting u 12 mjeseci.

LABURISTI GUBITNICI

Laburisti su bili treća politička opcija. I dalje jesu, ali s najvećim padom. Sada imaju potporu od 8,7 posto birača.

Kod ostalih stranaka nema bitnih promjena. HSP Ante Starčević imau potporu od 4,2 posto, HNS ima potporu od 4,1 posto, lista Ivana Grubišića ima potporu od 3,1 posto, a HDSSB je na potpori od 2,9 posto.

HSS trenutno uživa potporu od 2,4 posto, a IDS je na 2,2 posto. BUZ ima potporu od 2 posto, HSU je na 1,7 posto, HSP na 1,3 posto, a HSLS je na 1,1 posto.Kerumova stranka je na 0,8 posto, SDSS na 0,5 posto.

Neodlučnih birača je 11,8 posto. Kod njih se bilježi najveći pad u zadnjih 12 mjeseci.

POLITIČARI - LIPANJ 'USPJEŠAN', POPRAVILI REJTING

Lipanj je bio za većinu političara uspješan jer su popravili rejting ili ga zadržali. Predsjednikova je potpora porasla na 81 posto. Josip Leko također je popravio rejting i sada je na 54 posto.

Dragutin Lesar stranačkim rejtingom ne može biti zadovoljan, ali osobnim može jer je na 51 posto. Isti rejting ima i Ivan Grubišić. Vesna Pusić uživa potporu 48 posto birača.

Premijer Milanović ima potporu 38 posto birača. Ruža Tomašić je na 34 posto potpore, a Silvano Hrelja na 26 posto. Vladimir Šišljagić je na 25 posto potpore, kao i Ivan Jakovčić. Tomislav Karamarko je na 19 posto potpore birača.

KOALICIJA OPSTAJE DO KRAJA

Većina građana, točnije njih 72 posto i dalje misli da će vladajuća koalicija opstati do kraja mandata, a u opstanak koalicije vjeruje i 65 posto HDZ-ovih birača.

SMJER LOŠ - IDE LI NA BOLJE?

69,4 posto građana i dalje misli da zemlja ide u lošem smjeru, a njih 22,4 posto misli suprotno. Njih 8,3 posto ne zna. No, ovo je prvi put nakon 4 mjeseca da se blago smanjio broj pesimista, a blago porastao broj optimista. No, za bilo kakvu promjenu smjera potrebno je ipak duže razdoblje da bi se donosili zaključci.

VLADA (NE) RADI LOŠE

Vladinom politikom većina je i dalje nezadovoljna, točnije njih 62,7 posto, a potezima Banskih dvora zadovoljno je 29,4 posto građana. Ne zna njih 7,9 posto.

Ovo je prvi put nakon nekoliko mjeseci da se potpora Vladi oporavila i sada je otprilke kao u veljači ove godine.

TRI INSTITUCIJE - 'OPORAVAK'

Rad triju institucija u lipnju birači su 'nagradili' boljim školskim ocjenama u odnosu na svibanj. Predsjednik je tako mjesec završio s ocjenom 3,39, Vlada s 2,31 a Hrvatski sabor s ocjenom 2,01.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju