Obavijesti Video Pretražite Navigacija
NACIONALNI PLAN OPORAVKA

Ekonomski strateg Glasa poduzetnika: "Bojim se da će si i ova Vlada razbiti zube upravo na ovoj reformi, kao što je Milanovićeva na zadnjem oporavku"

Aktualno Galerija Vuk Vuković, predsjednik Ekonomskog savjeta Glasa poduzetnika, i Mislav Bago Vuk Vuković, predsjednik Ekonomskog savjeta Glasa poduzetnika, i Mislav Bago Foto: DNEVNIK.hr +0 Vuk Vuković, predsjednik Ekonomskog savjeta Glasa poduzetnika Galerija 1/2 >>
O milijardama koje bi trebale doći iz Bruxellesa očitovali su se i poduzetnici. Tražili su više novca za privatni sektor, a ne za državne investicije. Najglasniji su iz Glasa poduzetnika. Ekonomist i voditelj Ekonomskog savjeta udruge Glas poduzetnika Vuk Vuković prokomentirao je Nacionalni plan oporavka za Dnevnik Nove TV.

Ovoliku količinu novca Europska unija dugo nije štampala. No u Glasu poduzetnika nisu sretni.

Ekonomist i voditelj Ekonomskog savjeta udruge Glas poduzetnika Vuk Vuković tvrdi da je problem vidljiv u dvije stvari. ''Po meni, ne uspijevaju u dva temeljna cilja. Prvi, i jedan od temeljnih ciljeva samih smjernica Europske komisije jest da se postigne dugoročan i održiv ekonomski rast. Kroz čitav sažetak projekata vidim vrlo malen potencijal da pokrenu taj rast'', ističe Vuković u razgovoru s reporterom Mislavom Bagom.

Iako u Vladi tvrde da imamo niz infrastrukturnih projekata, kojim ćemo pomoći privatnom sektoru da krenu u gospodarski oporavak, Vuković kaže da u tome dolazimo do drugog problema. ''Većina tog novca završit će u privatnom sektoru kroz proces javnih nabava, koji dugo traju i izuzetno su podložni korupciji'', napominje Vuković.

Većina je projekata iz Vladinog sažetka, ističe Vuković, na razini maketa. ''Direktno su prepisani iz pet Vladinih dokumenata i Vlada to otvoreno priznaje. Iz strateških dokumenata koji su se orijentirali na dugoročna ulaganja, tako da je hrpa tih dokumenata sklepana'', rekao je Vuković.

Na pitanje može li se gospodarstvo vratiti u onakvo stanje kakvo je bilo 2019. godine, Vuković odgovara da ne smatra tako. ''To su projekti s vrlo malo povrata'', kaže.

Smatra da je upitna konstrukcija Vlade o profitiranju u građevinarstvu. ''Ako i profitiraju, ako se prelije u privatan sektor, pitanje je koje će firme i pojedinci novac novac dobiti'', rekao je. 

Na pitanje hoće li to onda biti bačen novac, Vuković kaže da će velik dio biti bačen. Procijenjeno je da će sedam posto od predviđenih 40 milijardi ići privatnom sektoru. ''To je za pomoć malim firmama, direktno. Ali indirektno, upitno je gdje će taj novac ići'', ponovio je Vuković.

Osvrno se i na izjavu predsjednice Odbora za financije koja mu je rekla da malo voli Hrvatsku, nakon što je kazao da ovo možda nije dobar put.

''Smiješno, moje kritike su tu da se stvari poboljšaju. Ja sam kritizirao i Milanovićevu Vladu. Nisu htjeli slušati pa su izgubili izbore. Bojim se da će si i ova Vlada razbiti zube upravo na ovoj reformi, kao što je Milanovićeva na zadnjem oporavku'', povukao je paralele Vuković.

Pročitajte i ovo Ivana Brkić Tomljenović: Oporavak gospodarstva - 5 50 milijardi kuna Proučili smo što Vlada planira s novcem iz EU: Obećali otvoriti sto tisuća radnih mjesta, ono što predviđaju za obnovu od potresa tek je kap u moru

Pročitajte i ovo Ivan Forjan razgovarao je s Mihaelom Furjanom - 3 još nema plana podjele Predsjednik HUP-a za Dnevnik Nove TV: "Privatnom sektoru treba najmanje polovica novca iz Fonda za oporavak, samo on može donijeti novo zapošljavanje"

Vuković je kazao kako se boji da će Vlada morati dizati poreze.

''Tog se ja bojim. Imat ćemo veliki deficit. Dug je značajno narastao. Već su to najavili kroz zdravstvo, vidjeli ste izjave ministra koji je najavio neke poteze. Kako ćemo zatvarati deficit? Dizanjem poreza. Nadam se da se to neće dogoditi, ali bojim se da hoće'', procijenio je Vuković.

Stručnjak je zaključio da je program ''pisan je s birokratima,u dogovoru s EU birokratima''. ''Svaka kućica je označena, i to sve paše, a neće imati nikakav efekt na ekonomski rast'', poručuje.

Više o razgovoru s Vukom Vukovićem pogledajte u priloženom videu.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene