Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Od skupog voća i povrća najmanje koristi imaju proizvođači, pa se mnogi od njih odlučuju svojim proizvodima dati dodanu vrijednost i sami ih prodavati.


Na malom obiteljsko-poljoprivrednom gospodarstvu kod Varaždina svoj ajvar, pekmez, kupinovo vino i druge proizvode s eko certifikatom bez problema plasiraju na tržište.

Vezani članci Poljoprivredna samodostatnost - 8 Zašto Hrvatska uvozi proizvode koje možemo proizvoditi i sami: "Zemlja koja ne koristi svoj potencijal ne može biti bogata" Obitelj Stanić Nekad nisu mogli ni do kredita, a danas su njihovi proizvodi dio najpoznatijih zgrada na svijetu

>> Eko farma u Ličkom polju: Kupci ne pitaju za cijenu

Gospođa Drožđek ima pune ruke posla s pripremom domaćeg ajvara. 'Na prvom mjestu je ajvar, mješana salata, grah salata, krastavci, feferoni, zavisi kaj mi najviše uspije u vrtu', kaže Snežana Drožđek.

'Imamo podignutu plantažu kupina, 1200 sadnica kupina, koji nam služi za proizvodnju eko-kupinovog vina i pekmeza', kaže Leon Drožđek.

Problem s plasmanom nikad nisu imali. Usmena predaja, kažu, najbolja je reklama. 'Uz proizvodnju se još bavimo hranidbom domaćih životinja za vlastite potrebe. Kokoši, purani, kunići, uzgoj divljih zečeva za lovišta i jarići', dodaje Drožđek.

Pokrenuli su projekt radionica za djecu, koja se na njihovom imanju upoznavaju s eko-poljoprivredom.

'Ušli smo u projekt dječjeg turizma s gradom Varaždinom, gdje djeca vrtićke i osnovnoškolske dobi dolaze na naše gospodarstvo da se upoznaju s osnovama ekološke poljoprivrede i domaćim životinjama', kaže Leon Drožđek.

U planu je proširenje djelatnosti i povećanje proizvodnje. To znači još više posla, ali Drožđeki kažu da ionako u svakom trenutku uživaju.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.