Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kvalitetni uzgoj na 300 hektara

Eko farma u Ličkom polju: Kupci ne pitaju za cijenu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Ličkom polju nedaleko od Fužina u Gorskome kotaru na 300 hektara prostire se eko imanje.

Bez kemijske dohrane, urod je manji, ali zdraviji, a slama i sijeno koriste se se za ishranu tristotinjak goveda koja cijelu godinu slobodno pasu na velikom Ličkom polju. Urod je dobar, a bio bi i bolji da nema suše.

Pročitajte i ovo Izabrao poljoprivredu - 1 Bolja Hrvatska David Pejić izabrao je poljoprivredu i nije požalio: "U pozadini mog uma uvijek je bila želja da se priključim obiteljskoj misiji" Ilustracija Gorko-slatki podaci Hrvati vole domaće, ali ga nema dovoljno: Pogledajte što ćemo morati uvoziti od voća i povrća

>> Pogledajte 'svemirsku' farmu u Slavoniji!

'Zrno nije još se napravilo koliko bi trebalo, ali mislim u eko proizvodnji jedan prinos od oko tri tone je vrlo vrlo zadovoljavajući za ove uvjete Gorskoga kotara', rekao je Žarko Mulc, iz Poljoprivredne savjetodavne službe.

Ova je zob ekološki uzgojena. Gnojena samo stajskim gnojem. 'Hrvatska uvozi jako puno hrane svakako postoje brojne površine koji bi se mogle staviti u funkciju kao što je ova ovdje na terenu', rekao je Petar Mamula, poljoprivredni savjetnik.

Sijeno i slama koriste se za prehranu krava i telaca, koji se cijelu godinu slobodno kreću prostranim Ličkim poljem. 'Stoka se isključivo hrani preko ljeta sa travom koju sama popase, a zimi jedni i isključivo sa sijenom', rekao je Željko Mihelić, vlasnik eko imanja.

Na najvećem hrvatskom eko-imanju posao je već našlo nekoliko Gorana. 'Bolje je nego da raste korov i drveće ovuda po polju, treba da polje služi svrsi za što je!', kazao je Ante Jurković, jedan od radnika.

Željkovim putem uz pomoć Županije uskoro bi mogli krenuti i drugi Gorani. 'Najveći interes je iskazan od gospodarstva na provedbi programa razvoja ruralnog turizma', rekao je Dalibor Šoštarić, ravnatelj Centra za brdsko-planinsku poljoprivredu.

S ruralnim turizmom oživjet će i poljoprivreda. Sve što je uzgojeno na ovom najvećem imanju u Primorsko - goranskoj županiji vrlo brzo se proda. Kupci prepoznaju razliku u kvaliteti i ne pitaju za cijenu.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene