Europska komisija suspendirala je pregovore o sudjelovanju Švicarske u programima Horizon 2020 i Erasmus.


Europska komisija je odlučila suspendirati pregovore o sudjelovanju Švicarske u europskom istraživačkom programu Horizon 2020 i u programu razmjene studenata Erasmus nakon što je Bern odlučio ne potpisati Protokol na Sporazum o slobodi kretanja osoba, kojim bi se taj sporazum proširio i na Hrvatsku, kao novu članicu EU-a.

Vezani članci Sebastian Kurz (Foto: JENS BUTTNER/DPA/PIXSELL) Austrija ostala jedina zemlja koja Hrvatima nije potpuno otvorila tržište rada Vjekoslav Đaić (Foto: Dnevnik.hr) EU objavio upitnik za građane: I vi možete odgovoriti što biste promijenili u Uniji

'Sloboda kretanja osoba između EU-a i Švicarske ključno je načelo koje nećemo dovesti u pitanje, stoga što je to i dio šireg paketa koji Švicarskoj daje pristup našem unutarnjem tržištu. Postoji tijesna veza između švicarskog pristupa programima Horizon 2020 i Erasmus+ i Protokola kojim se sloboda kretanja proširuje i na Hrvatsku. Oba programa imaju veze sa slobodom kretanja osoba (razmjena znanstvenika i studenata)', rekao je dežurni glasnogovornik Komisije Joe Hennon.

'Protokol još nije potpisan i s obzirom na okolnosti i na odsutnost jasnog političkog signala da će to biti učinjeno, predstojeće pregovaračke runde (o Horizon 2020 i Erasmus+) odgođene su dok Švicarska ne potpiše protokol', rekao je on.

Švicarska ministrica nazvala Pusić: Otpada dogovor, nećemo vam proširiti tržište rada!

Istraživački program EU-a za sljedeće sedmogodišnje razdoblje težak je nekoliko milijardi eura i za Švicarsku je vrlo važno sudjelovanje u njemu, budući da njihovo gospodarstvo uvelike 'prosperira zbog ulaganja u znanstvena istraživanja.

'To je zbog veoma uske povezanosti Švicarske s programima Horizon 2020 i Erasmus i protokola koji proširuje slobodu kretanja ljudi na Hrvatsku. Oba programa su povezana sa slobodom kretanja. Trebale su se održati nove runde pregovora, ali odgodili smo ih dok Švicarska ne potpiše protokol', rekao je Joseph Hennon, glasnogovornik Europske komisije.

Švicarska je objavila da neće potpisati u sadašnjem obliku sporazum kojim se otvara pristup njezinu tržištu rada državljanima Hrvatske, nakon što su prije tjedan dana njezini građani na referendumu tijesnom većinom izjasnili za ograničavanje imigracija.

Švicarska i EU su još 15. srpnja prošle godine, dva tjedna nakon ulaska Hrvatske u EU, parafirali dodatni protokol Sporazumu o slobodi kretanja osoba (AFMP) kojim se regulira prijelazno razdoblje od 10 godina tijekom kojih se broj dozvola za Hrvate sustavno povećava, da bi nakon isteka tog razdoblja državljani Hrvatske imali punu slobodu kretanja na području Švicarske, kao i ostali građani zemalja EU. Taj protokol je trebao biti potpisan za nekoliko tjedana.

Marušić: Odluka na referendumu došla u nezgodno vrijeme

Hrvatska se nalazi u dvostruko diskriminiranom položaju, nakon referenduma u Švicarskoj i odluke da ta zemlja neće u sadašnjem obliku potpisati sporazum kojim se otvara pristup njezinu tržištu rada državljanima RH, rekao je u nedjelju pomoćnik hrvatske ministrice vanjskih i europskih poslova Hrvoje Marušić.

"Zato što se državljanima Hrvatske ograničavaju prava kretanja u odnosu na Švicarsku, a mi smo i u diskriminacijskom položaju u odnosu na druge države članice, utoliko je diskriminacija RH u ovom trenutku dvostruka", naglasio je.

Hrvatska smatra, rekao je, da ne smije biti diskriminacije prema državama članicama EU-a kada se radi o pristupu švicarskom tržištu rada te da je sloboda kretanja radnika jedna od temeljne četiri slobode, a možda i najvažnija.

"Stav je Hrvatske, što je rekla i ministrica Vesna Pusić, da ne smije biti nikakve diskriminacije između država članica, a isto tako da je sloboda kretanja radnika jedna od temeljne četiri slobode u EU, i u odnosima sa Švicarskom, možda i najvažnija sloboda jer osim ekonomske dimenzije ima i vrlo snažnu simboličnu dimenziju", rekao je Marušić.

Švicarska je objavila da neće potpisati u sadašnjem obliku sporazum kojim se otvara pristup njezinu tržištu rada državljanima Hrvatske, nakon što su se prije tjedan dana njezini građani na referendumu tijesnom većinom izjasnili za ograničavanje imigracija. Takve sporazume Švicarska ima s ostalim članicama EU-a.

"Točno je da su glasači u Švicarskoj Konfederaciji 9. veljače na referendumu donijeli odluku da se za sve građane koji nisu švicarski državljani uvedu kvote", rekao je Marušić, dodajući da je ta odluka došla u vrlo nezgodno vrijeme jer temeljem ovog referenduma Švicarska neće biti u mogućnosti potpisati protokol koji se odnosi na Hrvatsku.

Bern i Bruxelles 15. su srpnja 2013., 15 dana nakon ulaska Hrvatske u EU, parafirali dodatni protokol Sporazumu o slobodi kretanja osoba kojim se regulira prijelazno razdoblje od 10 godina tijekom kojih se broj dozvola za Hrvate sustavno povećava, da bi nakon isteka tog razdoblja državljani Hrvatske imali punu slobodu kretanja na području Švicarske, kao i ostali građani zemalja EU. Upravo su ovih dana dvije strane trebale krenuti u postupak potpisivanja tog protokola, ali je ishod referenduma sve promijenio.

Marušić je dodao da je ministrica Pusić razgovarala sa švicarskom ministricom pravosuđa Simonettom Sommaruga koja joj je izrazila uvjerenje da će Švicarska strana učiniti sve da se u što kraćem roku poduzmu mjere koje će hrvatskim građanima omogućiti potpuno ista prava kao i drugim državama članicama.

"To će biti ostvarivo. Švicarska konferencija ima međunarodne obveze .. i mi smo uvjereni da će to biti učinjeno u vrlo kratkom roku", naglasio je Marušić.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook