Trajekt (Foto: Nel Pavletic/PIXSELL)
Trajekt (Foto: Nel Pavletic/PIXSELL) Foto: Nel Pavletic/PIXSELL

Europska komisija (EK) odobrila je 250 milijuna kuna (34 milijuna EUR) za osiguravanje redovitih trajektnih veza na pet linija između hrvatskih otoka i kopna ističući da će javna sredstva pridonijeti povezivosti i razvoju otoka bez neopravdanog narušavanja tržišnog natjecanja na jedinstvenom tržištu, priopćeno je u četvrtak iz EK-a.


Komisija je u skladu s pravilima EU-a o državnim potporama odobrila hrvatski plan o dodjeli naknade za pružanje javne usluge za upravljanje i rad pet trajektnih linija za prijevoz putnika i vozila između mjesta Preko na otoku Ugljanu, otoka Ošljak i Zadra/Gaženice na kopnu, Tkona na otoku Pašmanu i Biograda na kopnu, Sućuraja na otoku Hvaru i Drvenika na kopnu te Starog grada na otoku Hvaru i Splita na kopnu.

Vezani članci Policija, ilustracija Direktor tvrtke kod Siska malverzacijama s porezom priskrbio si više od 1,7 milijuna kuna Hitna helikopterska služba - 2 Otočani dobivaju specijalista i medicinsku ophodnju, a ministar Beroš tvrdi: Ustroj Hitne helikopterske medicinske službe je prioritet

Javna potpora dodijelit će se pomorskim poduzećima koja će biti odabrana putem javnih natječaja koje će organizirati Agencija za obalni linijski pomorski promet. Ukupan proračun za naknadu za javne usluge iznosi 249,2 milijuna kuna (33,8 milijuna EUR).

Povjerenica za politiku tržišnog natjecanja Margrethe Vestager izjavila je da "za građane koji žive na hrvatskim otocima veza s kopnom je neophodna. Zato mogu sa zadovoljstvom reći da odobravamo javnu potporu za trajektne linije kojima se osigurava povezanost pet hrvatskih otoka s ostatkom Hrvatske ne samo u jeku turističke sezone tijekom ljeta, nego tijekom cijele godine", naglasila je.

Javnom potporom pokrit će se razlika između prihoda od karata za trajekt te troška upravljanja i redovitog rada trajekata kako bi se stanovnicima tih otoka omogućilo da svaki dan idu na posao ili studij i kako bi se vozila i robu moglo prevoziti na otoke i s njih.

Komisija je također zaključila da će ta državna potpora doprinositi povezivosti te socijalnom i gospodarskom razvoju tih otoka. Potpora je potrebna kako bi se promet na tim linijama osigurao s dostatnom učestalošću tijekom cijele godine jer prihodi od karata premašuju troškove rada trajekta samo na vrhuncu ljetne sezone, priopćeno je iz Europske komisije. (Hina)