Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Predložio EK

Prvih 89 milijuna eura iz Bruxellesa za obnovu Zagreba je već isplaćeno, uskoro bi trebalo stići mnogo više

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Europska komisija u petak je predložila da se Hrvatskoj dodijeli 683,7 milijuna eura pomoći iz Europskog fonda solidarnosti za otklanjanje posljedica razornog potresa, koji je u ožujku pogodio Zagreb.

Prva tranša od 88,9 milijuna eura već je isplaćena u kolovozu u obliku predujma. Prijedlog Komisije trebaju još odobriti Vijeće i Europski parlament i sredstva će se moći koristiti odmah nakon toga.

Pomoć Hrvatskoj dio je šireg paketa od 823 milijuna koji je Komisija predložila u petak. Preostali dio paketa namijenjen je za saniranje posljedica poplava u Poljskoj (sedam milijuna eura) te predujmove u visini od 132,7 milijuna eura za pomoć u suočavanju sa zdravstvenom krizom prouzročenom koronavirusom za nekoliko zemalja - Njemačku, Irsku, Grčku, Španjolsku, Hrvatsku, Mađarsku i Portugal.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 2,3 po Richteru Novi potres uznemirio Zagrepčane: "Bome se osjetilo", "Zagrmilo i streslo, pucketali ormari"

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 'Zakon je kvalitetan' Horvat o prvoj sjednici Savjeta za obnovu Zagreba: "Rijetko se vidi tolika doza konsenzusa"

"Zahvaljujući Fondu solidarnosti EU-a, države članice i građani mogu dobiti potporu koja im je uistinu potrebna, uslijed prirodne katastrofe ili zdravstvene krize. Danas još jednom dokazujemo što znači solidarnost EU-a koja čini srž europskog projekta", izjavila je povjerenica za koheziju i reforme Elisa Ferreira.

Pogledajte kako žive neki građani kojima su domovi stradali u potresu.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene