Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Samo lokalni utjecaj

Egipat treba biti pouka za Hrvatsku: Moramo osigurati zalihe plina

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Eksplozija plinovoda u Egiptu poprimila je i međunarodni karakter, jer nema opskrbe plina za Jordan i Izrael. Provjerili smo može li nova energetska situacija utjecati na cijenu plina u ostatku svijeta pa tako i u Hrvatskoj.

Prosvjedi, a potom i eksplozija plinovoda u Egiptu. Očito demokratske promjene nisu više jedini problem. Područje daleko od Hrvatske. Stručnjaci tvrde kako za nas, za sada, nema posljedica. 'Nema bojazni za Europu, a pogotovo ne za Hrvatsku', rekao je Miljenko Šunić, predsjednik Hrvatske stručne udruge za plin.

Pročitajte i ovo Marko Bočina i Davor Štern - 1 ŠTO SE KRIJE IZA OPTUŽBI? Energetski stručnjak o jadikovkama iz Budimpešte: "Izuzeće od sankcija bi trebalo isteći ovih dana, stoga je najbolje optužiti Hrvate" Vojska Venezuela Nova karta Sprema se novi rat! Vojske su već na granici, spominje se sveto tlo, a sve je počelo jednim otkrićem

Razlog je što se Europa, pa tako i Hrvatska plinom opskrbljuju iz Rusije, Sjevernog mora i Alžira. Korekcija cijena tako bi mogla biti posljedica samo za Egipat i tamošnju regiju. 'Ovo što se događa s plinovodom u području između Egipta i Izraela, sve je to lokalnog karaktera i nema utjecaja na nas', pojasnio je Šunić.

Gospodarske posljedice za cijeli svijet

Izrael i Jordan koji se opskrbljuju tim plinom najviše gube. Kako se tamošnja situacija zaoštrava iz dana u dan, stručnjaci strahuju od novih poremećaja u gospodarskom smislu koje bi mogao osjetiti cijeli svijet. Tamošnje prosvjede, jasno je od početka, pojedine političke struje već iskorištavaju u vlastite svrhe.

'Ako bi se u tom smislu dogodila nekakva zapreka u prometu Sueskim kanalom, to bi zasigurno imalo posljedice za cijeli mediteranski prostor, pa onda i tržište naftnim derivatima', rekao je Vlatko Cvrtila s zagrebačkog Fakulteta političkih znanosti.

Svijet čini sve da se to ne dogodi jer bi značilo slom tržišta.  Ovi događaji, objašnjava profesor Šunić, uče nas koliko su za budućnost važna strateška planiranja. 'Da što više proizvodimo i istražujemo našega plina, da imamo strateška skladišta i da držimo sve u svojim rukama koliko je god moguće radi pouzdanosti opskrbe, neovisnosti energetskoj. To bi nam trebala biti pouka', rekao je.

>> Egipat: Curenje plina uzrok eksplozije plinovoda

Nažalost, takva budućnost tek je san. Hrvatska ima 60 posto vlastite proizvodnje plina, ali je daleko od energetske neovisnosti.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene