Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Vodeća po broju nezaposlenih s njih preko 50.000 u Hrvatskoj je Splitsko-dalmatinska županija. Velik broj čine visokoobrazovani. Neki od njih uskoro će dobiti priliku o trošku grada educirati se za izradu i provedbu projekata EU, a tako možda i naći posao.


Na splitskoj burzi rada posao traži više od 50.000 nezaposlenih. Samo je u Splitu 2.300 nezaposlenih s visokom stručnom spremom. No, 12 sretnih dobit će priliku educirati se za fondove Europske unije. Proći će edukaciju za koju se odlučuju i mnogi zaposleni. 'Da bismo povećali svoju konkurentnost na tržištu rada, smatramo da je potreba za ovakvim kadrom izražena', kaže polaznica edukacije Vesna Cindro Ostoja.

>> Na oglas za posao na šalteru javilo se 1,7 milijuna ljudi!

Vezani članci COVID putovnica, ilustracija Digitalne zdravstvene propusnice trebale bi spasiti turističku sezonu, doznajte kako će funkcionirati Cijepljenje protiv koronavirusa, ilustracija Optimistične najave za Europu: ''Uvjereni smo da ćemo proizvesti cjepivo za 70 posto odrasle populacije do sredine srpnja''

'Ljude upoznajemo s izradom aplikacije, s upravljanjem projektnim ciklusom, s cijelim tim metodama koje se primjenjuju, također s metodama logičke matrice kao jednim analitičkim procesom, upoznajemo ljude kako ispuniti projektnu aplikaciju', kaže konzultantica za EU fondove Aleksandra Janjić.

I dok polaznici koje smo snimili edukaciju plaćaju preko 11.000 kuna, nezaposleni će to dobiti besplatno. 'Uvjeti su da je osoba visoke stručne spreme s prebivalištem na području Grada Splita, da ima visoku stručnu spremu, da ima najmanje godinu dana na evidenciji Zavoda za zapošljavanje te poznavanje stranog jezika i poznavanje informatike', kaže pročelnik splitskog HZZ-a Miroslav Delić.

A samo takvih kandidata ima preko tisuću. Zavod će odabrati njih 30, a daljnju selekciju provodit će učilište Algebra. 'Mi ćemo testirati njihovo znanje, osnovu rada na računalu, engleskog jezika i samog logičkog razmišljanja kroz našu ispitnu aplikaciju, a uz to će se tražiti od kandidata da napišu esej', kaže regionalni koordinator Algebre Josipa Šimić.

A najbolji će dobiti odličnu priliku educirati se za ono što se danas itekako traži.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook