Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Vodeća po broju nezaposlenih s njih preko 50.000 u Hrvatskoj je Splitsko-dalmatinska županija. Velik broj čine visokoobrazovani. Neki od njih uskoro će dobiti priliku o trošku grada educirati se za izradu i provedbu projekata EU, a tako možda i naći posao.


Na splitskoj burzi rada posao traži više od 50.000 nezaposlenih. Samo je u Splitu 2.300 nezaposlenih s visokom stručnom spremom. No, 12 sretnih dobit će priliku educirati se za fondove Europske unije. Proći će edukaciju za koju se odlučuju i mnogi zaposleni. 'Da bismo povećali svoju konkurentnost na tržištu rada, smatramo da je potreba za ovakvim kadrom izražena', kaže polaznica edukacije Vesna Cindro Ostoja.

>> Na oglas za posao na šalteru javilo se 1,7 milijuna ljudi!

Vezani članci Projekt \"Zaželi\", arhiva (Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL) Projekt "Zaželi": Uručeni ugovori za zapošljavanje 193 žena Nezadovoljni uvjetima rada (Foto: Getty Images) Nesigurno, nesigurnije: Drastičan rast zapošljavanja na određeno u Hrvatskoj

'Ljude upoznajemo s izradom aplikacije, s upravljanjem projektnim ciklusom, s cijelim tim metodama koje se primjenjuju, također s metodama logičke matrice kao jednim analitičkim procesom, upoznajemo ljude kako ispuniti projektnu aplikaciju', kaže konzultantica za EU fondove Aleksandra Janjić.

I dok polaznici koje smo snimili edukaciju plaćaju preko 11.000 kuna, nezaposleni će to dobiti besplatno. 'Uvjeti su da je osoba visoke stručne spreme s prebivalištem na području Grada Splita, da ima visoku stručnu spremu, da ima najmanje godinu dana na evidenciji Zavoda za zapošljavanje te poznavanje stranog jezika i poznavanje informatike', kaže pročelnik splitskog HZZ-a Miroslav Delić.

A samo takvih kandidata ima preko tisuću. Zavod će odabrati njih 30, a daljnju selekciju provodit će učilište Algebra. 'Mi ćemo testirati njihovo znanje, osnovu rada na računalu, engleskog jezika i samog logičkog razmišljanja kroz našu ispitnu aplikaciju, a uz to će se tražiti od kandidata da napišu esej', kaže regionalni koordinator Algebre Josipa Šimić.

A najbolji će dobiti odličnu priliku educirati se za ono što se danas itekako traži.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook