Više od 70.000 litara mlijeka prolili su danas po njivama slavonski mljekari. Ministar Tihomir Jakovina u intervjuu za Dnevnik Nove TV rekao je da nikakvih interventnih mjera neće biti.


Mljekari su mlijeko prolijevali kao odgovor na jučerašnje tvrdnje iz Ministarstva poljoprivrede da je u bojkotu sudjelovalo tek manje od 10 posto proizvođača. Tvrde da ni danas u mljekare nije stiglo više od pola dnevne proizvodnje, što je oko 700.000 litara.

Vezani članci Slika nije dostupna Europska unija ukida ograničenja u proizvodnji mlijeka Slika nije dostupna MLJEKARSTVO NA KOLJENIMA

Na prolijevanje su stigli 'opremljeni' s deset cisterni.

>> Mljekari Jakovini: Ministre, ne poštuješ i ne priznaješ hrvatsko mlijeko!

Za sutra je najavljen njihov sastanak sa Savjetom za mlijeko od kojeg će zatražiti povećanje otkupne cijene. Zaprijetili su i mljekarama da će, ukoliko se ništa ne promijeni, u četvrtak vlastitim tijelima blokirati granične prijelaze. Također, mljekari neće dopustiti ni da litra uvoznog mlijeka uđe u Hrvatsku, poručio je Antun Laslo, predsjednik Stožera za obranu cijene mlijeka.

Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina u intervjuu za Dnevnik Nove TV ponovio je tvrdnju da je u mljekare isporučeno tek osam posto manje od uobičajenih količina mlijeka. Pozvao je sve proizvođače da, premda poštuje njihovo pravo na izražavanje nezadovoljstva, ne čine štetu samima sebi i da ne izražavaju to nezadovoljstvo na 'neprimjeren način'.

Istaknuo je kako na prijetnje blokadom graničnih prijelaza neće reagirati nikakvim interventnim mjerama te je naveo niz mjera koje su u planu ili su već donesene kao podrška mljekarima i govedarskoj industriji.

Podsjetimo, 27 udruga mljekara žele se bojkotom izboriti za veću otkupnu cijenu. Iz Ministarstva poljoprivrede u ponedjeljak su priopćili da je isporuku obustavilo manje od deset posto proizvođača. Najavili su i isplatu zaostalih premija za mlijeko u iznosu od 54 milijuna kuna.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook