Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U Hrvatskoj je registrirano čak 60.000 proizvođača vina. No, tek njih 300-tinjak bavi se većom i ozbiljnijom proizvodnjom. Kako bi si olakšali proboj na tržište, mali vinari iz okolice Đakova su se udružili. Zajedno je lakše i jeftinije.


Obitelj Lukačević iz Trnave obrađuje 8 hektara vinograda. Vegetacija još nije ni krenula, a vinari već moraju razmišljati o vinu i njegovom plasmanu na tržište. 'Najteže je naplatiti, pa prodati, pa proizvesti je najlakše', kazao je Igor Lukačević, Vinar iz Trnave.

Vezani članci Problemi istarskih vinara - 5 Muke po vinarima, prodaja pala i do 90 posto: Bačve su im pune vina, ali nema ga tko popiti Andrej Plenković Plenković najavio aplikaciju za praćenje građana: "Vodit ćemo računa o privatnosti"

Radi lakšega proboja na tržište vinari iz Trnave su se udružili- osnovali su svoju vinsku cestu. 'Udruživanje je potrebno da bi zajednički mogli nastupit na tržištu, da bismo zajednički mogli nastupit na sajmovima, da bismo mogli pomagat jedni druge', dodao je Lukačević.

>> Hrvatski vinari osvajaju Rusiju!

Na sajmovima vinari iz Trnave zajednički nastupaju i dijele troškove. 'Sva su vina fina, sva su vina vrhunska, o ukusima se ne raspravlja. Zajedničkim nastupom, mislim da dajemo i najbolje rezultate', kazala je Svjetlana Lukačević.

Mali vinari iz okolice Đakova ove će godine debitirati i na Jadranu. Nije bilo lako probiti se do turista. 'Dokazali smo se velikim trudom i velikim zalaganjem. Puno truda je trebalo da nas napokon prepoznaju i vide našu kvalitetu, dodala je Svjetlana.

Vinari iz Trnave ne strahuju od Europske unije, ondje vide svoju priliku. Zajedničkim snagama i mali mogu konkurirati na velikom tržištu.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook