Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U svečanom mimohodu 41. đakovačkih vezova danas je gradskim ulicama od Malog do Strossmayerova parka prošlo oko 3000 sudionika iz 50-ak folklornih društava iz Hrvatske i svijeta.


Osim folkloraša Slavonije i Baranje te ostalih krajeva Hrvatske ove su godine u mimohodu sudjelovali i hrvatski iseljenici iz Kanade, Čilea i Australije, te Hrvati iz BiH i Vojvodine, a prikazan je i izvorni folklor Meksika, Grčke, Italije, Mađarske i Austrije.

Vezani članci Mimohod stranke A-HSP središtem Zagreba (Foto: Marko Lukunic/PIXSELL) - 6 Znate li koliko je policija ispisala prekršajnih prijava "crnokošuljašima" koji su marširali centrom Zagreba? Vojni mimohod u Rusiji (Foto: AFP) Pogledajte kako izgleda spektakularni vojni mimohod u Moskvi, Putin: "Povećat ćemo prestiž vojne službe"

U mimohodu je gradskim središtem prodefiliralo i 40-ak okićenih svatovskih zaprega i konjanika.

Mimohod 41. đakovačkih vezova, čiji je pokrovitelj predsjednik Republike Stjepan Mesić, a supokrovitelj Hrvatski sabor, ispred đakovačke katedrale pratili su predsjednik Sabora Vladimir Šeks, gradonačelnik Đakova i predsjednik smotre Zoran Vinković, đakovački i srijemski biskup Marin Srakić, pomoćni biskup Đuro Hranić, predsjednik SDP-a Zoran Milanović, čelnica HNS-a Vesna Pusić, saborski zastupnici i mnogi drugi.

Ovogodišnji Đakovački vezovi bit će zatvoreni večeras na ljetnoj pozornici u Strossmayerovu parku, gdje će se održati tradicionalni izbor najbolje nošenoga narodnog ruha u djevojaka, snaša i momaka.