Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ukor za sporne izjave u udžbeniku

Đaci učili da su za homoseksualnost krivi roditelji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Europski odbor za socijalna prava (ECSR), tijelo Vijeća Europe, ukorilo je Hrvatsku zbog homofobnih izjava u udžbenicima koje je odobrilo Ministarstvo znanosti i obrazovanja.

'Mnoge su osobe sklone seksualnim odnosima istog spola (homoseksualci - muškarci i lezbijke - žene). Smatra se da su za to najodgovorniji roditelji koji svojim nepravilnostima u obiteljskim odnosima ometaju pravilan razvoj spolnosti u svoje djece. Danas se pokazalo da su homoseksualni odnosi glavni krivac za pojačano širenje zaraznih spolnih bolesti (npr. AIDS-a). Bolest se širi među promiskuitetnim grupama ljudi koje često mijenjaju seksualne partnere. Takvi su homoseksualci zbog seksualnih kontakata s brojnim partnerima, ovisnici o drogama zbog dijeljenja zaraženih igala i prostitutke', stoji u udžbeniku za treći razred gimnazije Biologija 3: Životni procesi, autora Ivana Regule i Milivoja Sljepčevića, koji je odobrilo Ministarstvo obrazovanja, a izdala Školska knjiga, piše Jutarnji list. 

Pročitajte i ovo Chongqing U Kini pogubljen par Opak, okrutan i odvratan zločin: Nagovorila ljubavnika da ubije svoju djecu kako im ne bi bila prepreka u vezi Djeca i povici; ilustracija - 3 Organizatori se ograđuju Dječje skandiranje u Splitu zgrozilo javnost: "Kad ne reagiramo, djeca misle da je to normalno"

'Izjave su bazirane na negativnim i ponižavajućim stereotipima' 

ECSR ikonstatira kako su određeni dijelovi obrazovnog materijala koji se koristi u redovnoj nastavi pristrani, diskriminatorni i ponižavajući. 'Ove izjave stigmatiziraju homoseksualce, a bazirane su na negativnim i ponižavajućim stereotipima o seksualnom ponašanju svih homoseksualaca. Takve izjave služe samo kako bi se napalo ljudsko dostojanstvo i nema im mjesta u seksualnom i reproduktivnom zdravstvenom obrazovanju', stoji u odluci ECSR-a.

Udžbenik već povučen iz uporabe

Službeno odobravajući ili dozvoljavajući uporabu ovakvih udžbenika, ističu u Odboru, hrvatske vlasti nisu ispunile svoju obavezu da osiguraju učinkovitu edukaciju koja ne potiče socijalnu isključenost i ne vrijeđa ljudsko dostojanstvo. Hrvatske su vlasti, kažu, propustile poduzeti korake za osiguravanje objektivnog zdravstvenog odgoja. 'Primilo smo na znanje ovaj stav Europskog odbora i na sporne odredbe ćemo se i službeno očitovati. No, upozoravam kako je sporni udžbenik već ranije povučen iz upotrebe', rekao je za Jutarnji glasnogovornik Duje Bonacci iz prozvanog Ministarstva. Udžbenik je povučen prošle godine, nakon što je Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje na njegov sadržaj upozorio ECSR. Opomena Hrvatskoj je dio odluke ECSR-a o tužbi koju je CESI zajedno s INTERIGHTS-om iz Londona i Centrom za reproduktivna prava iz New Yorka podnio protiv Hrvatske prije dvije godine zbog problematike seksualne edukacije. Prema Europskoj socijalnoj povelji, čiju provedbu ECSR prati, svaka zemlja članica Vijeća Europe mora osigurati 'objektivnu i nediskriminirajuću' seksualnu edukaciju za učenike.

Ni TeenStar se više ne provodi

Pritužba se odnosila na program TeenStar, baziran na učenju Katoličke crkve, koji je podučavao potpunoj apstinenciji, homoseksualne veze nazivao devijantnim, protivio se kontracepciji, tvrdio da kondomi ne sprečavaju HIV i slično. Ni taj program se kao sporan više se ne provodi, kažu u Ministarstvu. 'Moram reći da smo u globalu vrlo zadovoljni odlukom ESCR-a', rekao je Bonacci Jutarnjem.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene