Obavijesti Video Pretražite Navigacija
PO VRLO TEŠKIM UVJETIMA

Dramatična potraga na Velebitu: Dvoje planinara "zaglavilo" u olujnom nevremenu, spasio ih HGSS

HGSS na Velebitu (Foto: HGSS)
HGSS na Velebitu (Foto: HGSS) HGSS
Aktualno Galerija HGSS na Velebitu (Foto: HGSS) HGSS na Velebitu (Foto: HGSS) Foto: HGSS HGSS na Velebitu 1 (Foto: HGSS) HGSS na Velebitu 1 (Foto: HGSS) Foto: HGSS +0 HGSS na Velebitu 2 (Foto: HGSS) Galerija 1/3 >>
Dvoje planinara je u nedjelju navečer na Velebitu uhvatilo olujno nevrijeme. Kiša, vjetar, oblaci i noć koja se spustila natjerali su dvoje planinara da, nakon što su skrenuli s označena staze, potraže pomoć.

U nedjelju u 21.30 sati preko Županijskog centra 112 HGSS Stanica Gospić zaprimila je poziv od dvoje planinara s područja srednjeg Velebita u blizini vrhova Šatorina i Matijević brijeg.

Pročitajte i ovo Josip Brozičević Zapeli zbog trovanja Pročelnik HGSS-a o akciji spašavanja stranaca na Velebitu: "Ovo je za njih ipak bio prevelik zalogaj. Taj dio nije za neiskusne i nespremne" Spašavanje mladih na Velebitu dvojac na velebitu HGSS spasio mlade planinare: Vidjeli su medvjeda, počeli bježati i izgubili se

Planinare je nakon višesatnog hodanja zahvatilo olujno nevrijeme koje nije posustajalo. "Obilna kiša, orkanski vjetar, niska naoblaka i noć bili su razlozi zbog kojih su planinari skrenuli s označene staze i pokušavajući vratiti se na stazu potpuno izgubili orijentaciju u prostoru. Potpuno mokri, iscrpljeni i pothlađeni, planinari teško su mogli pobliže opisati lokaciju gdje se nalaze.

Situacija je nalagala brzu reakciju spašavatelja pa tako interventni tim odmah po dojavi izlazi na teren i po vrlo teškim vremenskim uvjetima, uz gotovo nikakvu vidljivost, u 02.00 sata pronalazi izgubljene planinare", priopćio je HGSS.

Brzo zbrinjavanje, utopljavanje i izlazak prema skloništu

Uslijedilo je brzo zbrinjavanje, utopljavanje i izlazak prema planinarskom skloništu Ograđenica podno Matijević brijega. Zbog pothlađenosti planinari su se kretali vrlo otežano i sporo, ali to je ujedno bio i način kako bi održali tjelesnu temperaturu.

"U 3.30 sati, spašavatelji su planinare doveli do planinarskog skloništa gdje ih je dočekala vatra te su im pruženi potrebni uvjeti i mogućnost za odmorom. Spašavateljima je trebalo još nekoliko sati do povratka u svoj topli dom. Umorni, ali ispunjeni u svitanje prekrasnog dana dolaze svojim obiteljima.

Vremena za odmor i nije bilo već samo zamjena odjeće i kreće novi radni dan. Vraćajući se analiziramo i ovu akciju, 'Da to je Velebit, ćudljiv i nepredvidiv pa i ljeti i često puta ne oprašta greške. I na kraju…'. I ovaj put reagirali smo pravovremeno, dali smo sve od sebe kako bi spasili život nesretnih planinara. Iznad svega cijenimo i poštujemo planinu, ona je naš saveznik, možda baš zbog toga i ovaj put nam je omogućila uspješno okončanje ove akcije spašavanja", dodaje se u priopćenju HGSS-a.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene