Američki vojnik, ilustracija (Foto: Gettyimages)
Američki vojnik, ilustracija (Foto: Gettyimages) Foto: Gettyimages

Unatrag šest mjeseci na području Policijske uprave bjelovarsko-bilogorske zabilježena su dva slučaja prijevare ženskih osoba koje imaju oko 60 godina, i to od nepoznatih počinitelja korisnika lažnih profila na Facebooku, na kojima se predstavljaju kao američki vojnici koji se nalaze negdje na misijama u svijetu.


U oba slučaja navedeni su započeli komunikaciju s oštećenim osobama, slali im slike sebe u vojnim odorama i sa misija, navodili da posjeduju veću količinu novca koju će podijeliti s oštećenim osobama te su na taj način stekli povjerenje tih žena.

Vezani članci Vozili kombi pun migranata i bježali od policije 02 Luda potjera u Slavoniji: Kombi pun migranata bježao hrpi policajaca preko dvije županije Prometna policija, ilustracija Dobio je paprenu kaznu: 36-godišnjak bez vozačkog ispita i s 3 promila alkohola u krvi bježao policiji

U oba su slučaja naveli da imaju veću količinu novca, koju nemaju gdje držati kod sebe i htjeli bi taj novac negdje poslati a da izbjegnu carinu te su predložili oštećenim osobama da njima paketom pošalju taj veliki novčani iznos, priopćila je policija.

Nepoznati počinitelji doveli su u zabludu oštećene navodeći da one trebaju platiti određeni novčani iznos kako bi se paket uopće mogao poslati te su im poslali podatke na koje račune trebaju uplatiti novac. Žene su uplatile veće novčane iznose, s time da je jedna uplatila novac preko Western Uniona na ime osobe u Indoneziji, dok je druga uplatila na dostavljeni joj IBAN račun u Torinu u Italiji.

Policija upozorava: Ne nasjedajte na lažne profile

Prva osoba nakon što je uplatila prvi novčani iznos više nije htjela plaćati, iako ju je počinitelj navodio da treba platiti još novca jer je pokraden i sakuplja novac te ne može sam platiti sve što treba.

Druga je osoba nakon prve uplate dobila poruku da je carina u Londonu zaplijenila paket i da mora platiti još, što je ona na zamolbu nepoznatog počinitelja i učinila uplatom na isti račun. Nakon toga joj je došlo još poruka sa zahtjevom da uplati još novca, a kada više nije htjela slati novac, nepoznati joj je počinitelj blokirao profil na Facebooku.

Prva žena oštećena je za novčani iznos od oko 8000 kuna, dok je druga oštećena za novčani iznos od oko 180.000 kuna.

Američki vojnik, ilustracija (Foto: Gettyimages)
Američki vojnik, ilustracija (Foto: Gettyimages) Foto: Gettyimages

Kao što je već navedeno, u oba se slučaja radilo o starijim ženskim osobama koje žive same, koje su u mirovini te su u oba slučaja počinitelji obećali ženskim osobama da će doći u posjet njima u Hrvatsku. U jednom slučaju obećavali su zajednički život s oštećenom.

Policija upozorava građane, posebice one starije životne dobi, da se u oba slučaja radilo o lažnim profilima koje je vrlo lako napraviti, jer su slike američkih vojnika lako dostupne na internetu te da ne prihvaćaju takve osobe kao prijatelje na Facebooku, a posebice da ne nasjedaju na ovakve ili slične načine prijevara na društvenim mrežama.

Kriminalistička istraživanja obaju kaznenih djela još uvijek su u tijeku.