Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Dvije studentice, Espi i Dorotea, preksinoć su sa šatorom ispred zgrade Ministarstva obrazovanja u Zagrebu započele svoj prosvjed zbog neprestanog kašnjenja isplata stipendija za studente ugroženog ekonomskog stanja. Danas se sve nastavlja prosvjedom u 16 sati.


Studentice Espi Tomičić i Dorotea Šušak u šatoru pred Ministarstvom obrazovanja preksinoć su same započele prosvjed u ime 5.000 siromašnih studenata kojima država neprestano kasni s isplatama mjesečnih stipendija u iznosu od 1.200 kuna.

Vezani članci Slika nije dostupna POLICIJA SENAT ČUVA OD STUDENATA Iz prosvjedne povorke se čulo: "Donesite šator!" Slika nije dostupna MINISTAR ŠUSTAR PRISTAO ISPUNITI SVE ZAHTJEVE Studenti prekidaju štrajk ispred MZOS-a

Za 16h zakazan je prosvjed studenata pred zgradom Ministarstva obrazovanja. Podršku prosvjedu dali su: Inicijativa Hrvatska može bolje, Mreža mladih Hrvatske, Klub studenata poltičkih znanosti, Akademija dramskih umjetnosti, LGBTIQ inicijativa FF-a AUT i Centar za ženske studije.

Ono što je počelo jednim malim šatorom, danas se nastavlja prosvjedom u 16 sati pred Ministarstvom obrazovanja na koje pozivaju sve kolege studente i sve građane koji im žele dati potporu u ostvarenju cilja - a to je da Ministarstvo obrazovanja napravi službeni nacrt s točnim rokovima isplate stipendija za iduću akademsku godinu.

CILJ PROSVJEDA: DA MINISTARSTVO OBRAZOVANJA POSTAVI TOČNE ROKOVE ISPLATE STIPENDIJA ZA IDUĆU AKADEMSKU GODINU

Studentice kažu da će pred Ministarstvom prosvjedovati dok ne ostvare taj najvažniji cilj. 'Krenule smo s najboljom namjerom i lijepo je što nam mnogi studenti i građani daju podršku da uspijemo u naumu da Ministrstvo konačno na vrijeme siromašnim studentima isplaćuje stipendije', rekla nam je organizatorica prosvjeda Dorotea Šušak.

S obzirom na loše imovinsko stanje tih studenata, njima je upravo ta mjesečna stipendija od 1.200 kuna jedini siguran izvor financija. Ovdje se radi o studentima koji su bez roditelja, koji su djeca branitelja i koji dolaze iz socijalno ugroženih obitelji.

'Pozvale smo ministra obrazovanja Predraga Šustara da nam se obrati zbog ovog problema, ali do ovog trenutka od njega ništa', rekle su razočarane studentice koje još jednom sve pozivaju da im daju podršku.

Podsjetimo, upitan jučer oko problema na koje studentice upozoravaju, ministar Šustar odgovorio je kako je sve odavno razriješeno, a ako postoji bilo kakav problem treba razgovarati. Šustar razumije "da se ide u šator i prosvjeduje", kaže da je i on kao mlad prosvjedovao, te je poručio studentima da se jave u ministarstvo obećavši da će osobno provjeriti u čemu je problem.

Dorotea je studentica prve godine dramaturgije na ADU i prava na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagreba, dok Espi također studira dramaturgiju na Akademiji dramskih umjetnosti (ADU).


Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju