Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Početkom veljače

Dvije od tri najveće mljekare odlučile podići cijene

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Za nekoliko dana, početkom veljače poskupjet će i mlijeko. Odlučile su to dvije od tri najveće mljekare.

Ona treća još analizira tržište, ali pitanje do kada!? Jedna od osnovnih životnih namirnica tako će već za sedam dana biti skuplja za 5 posto.

Pročitajte i ovo Čokolada; ilustracija - 3 rekord probijen Prijeti nam najveća cijena slatkog grijeha u povijesti: "To više nitko ne može podnijeti" Slika nije dostupna Prvi u Hrvatskoj Proizvođače mlijeka niske cijene dovele su do ruba, ali onda su povukli jedinstven potez

Obitelj Galac potroši najmanje četiri litre milijeka u danu. Zbog najavljenog poskupljenja mijenjat će navike. 'Ako ćemo jest i pit onda nemamo za režije, ako platimo režije, nemamo za hranu', objašnjavaju.

Litra mlijeka u prosjeku stoji 6 kuna. Uz poskupljenje od 5 posto, bit će 30 lipa skuplje. Galčevi će za mlijeko mjesečno izdvajati 30-ak kuna više.

>> Poskupljuje mlijeko i mliječni proizvodi

Od poskupljenja, domaći proizvođači neće ubirati vrhnje. 'Ne proizvodimo ni 50 posto za vlastite potrebe, znači, prerađivači uvoze smeće izvana i prodaju ga hrvatskim građanima i reklamiraju pod geslom Kupujmo Hrvatsko', tvrdi Milan Kosanović iz Udruge proizvođača mlijeka.

A oni, istodobno, tvrde, propadaju. Samo prošle godine na hrvatskim se farmama izmuzlo nevjerojatnih 50 milijuna litara mlijeka manje. Ako građani litru plate šest, a njima otkupljivači 2 kune i 40 lipa, gdje završi ostatak od 3 kune i 60?

'Pitanje je poskupljuje li mlijeko zbog direktnih inupta u trošku proizvoda ili su narasli parafiskalni nameti koje je uzela država', pita se Željko Kraljičak, dožupan osječko baranjski za gospodarstvo.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene