Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Pročelnik Družbe "Braće hrvatskog zmaja" Zmajskog stola u Osijeku dr. Antun Tucak na današnjoj je konferenciji za novinare kazao "da skandalozno dva puta otvoren rondel velikana s bistama nobelovaca Ružičke i Preloga i biskupa Strossmayera u ponedjeljak, 29. siječnja, nema uporabnu dozvolu".


Dr. Tucak, koji je predsjednik Organizacijskog odbora izgradnje rondela velikana ispred osječke Matematičke gimnazije koju su pohađali nobelovci i biskup Strossmayer, ustvrdio je kako je za sve propuste krivo Poglavarstvo grada Osijeka.

Vezani članci Devastiran spomenik Dr. Franje Tuđmana - 1 Protiv žene (34) podignut optužni prijedlog zbog šaranja spomenika predsjedniku Tuđmanu Devastiran spomenik Dr. Franje Tuđmana - 1 VIDEO Nakon Tita na red došao i Franjo Tuđman: Pogledajte kako su vandali zašarali spomenik prvom hrvatskom predsjedniku

Kazao je kako su se s predstavnicima grada Osijeka sastali 23. siječnja te ih izvijestili da je objekt završen i zamolili da se prije svečana otvorenja obavi tehnički pregled.

Naveo je kako su se odlučili za otvaranje i bez tehničkog pregleda i uporabne dozvole jer su već pozvani brojni ugledni gosti, ocijenivši "kako otvaranje bez uporabne dozvole i nije neki problem, te da će tehnički pregled biti proveden ovih dana kad će rondel i pravno predati gradu".

Vezano uz izjavu osječkog gradonačelnika Ante Đapića da je svota od šest milijuna kuna za izgradnju rondela i izradbu poprsja previsoka, te da će od Družbe "Braće hrvatskog zmaja" tražiti specifikaciju troškova, rekao je da kad bude obavljen tehnički pregled, gradu će se predati i detaljna specifikacija troškova. Dodao je da ne će predati i popis svih donatora jer neki žele ostati anonimni. Istaknuo je kako je gradnja rondela stajala 4,96, a poprsja Preloga, Ružičke i Strossmayera oko milijun kuna.

Dvostruko otvaranje rondela, ustvrdio je Tucak, nije se trebalo
dogoditi, a po njegovim riječima gradonačelnik Đapić je svojevoljno i bez ijednog uzvanika proglasio rondel otvorenim.

Gradonačelnik Đapić otkrio je poprsja nobelovaca i biskupa nakon 25 minuta čekanja po protokolarno zakazanu vremenu otvaranja (13,30 sati).

Petnaestak minuta nakon toga poprsja su pokrivena te u nazočnosti predsjednika Hrvatskog sabora Vladimira Šeksa i drugih uzvanika, koji su prethodno bili na svečanosti u prigodi otvaranja rondela na Sveučilištu, ponovna otkrivena.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju